30 zwartvoetpinguïns nemen hun intrek in de Antwerpse Zoo

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vijftien mannen en vijftien vrouwen kwamen uit dierentuinen in Duitsland en Frankrijk om zich in Antwerpen te settelen. De diertjes variëren in leeftijd en zorgen voor een divers en actief gezelschap. In een kolonie valt er altijd wat te beleven en bovendien hoopt de Zoo op kweeksucces. De pinguïns kunnen hiervoor kiezen uit 20 verschillende nestboxen ingeplant in de heuvels aan beide zijden van het verblijf.

Zuidelijke kuststreken

Deze vogels leven niet op de zuidpool zelf, maar in de warmere kuststreken van Zuid-Afrika en Namibië. Hun natuurlijke habitat aan de Afrikaanse kust bootsen we na in hun verblijf: 150 m² land met rotsen, zandstrand, duingrassen en 75 m² water, tot 1,50 m diep. Uitloopzones zorgen voor vlot verkeer in en uit het water. Zes sproeikoppen geven stroming aan het water wat de dieren zelf bijzonder fijn vinden en tegelijkertijd is het een oplossing tegen de vrieskou straks. Het watercircuit leidt via de naburige waadvogels tot bij de pinguïns naar de membraanfilter voor de natuurlijke, bacteriologische waterzuivering door ultraviolet licht.

Neus aan neus

Een glazen wand tot 1,20 m hoogte is de enige afscheiding tussen de bezoekers en de pinguïns. Volwassenen kijken er zo overheen en kinderen hebben een perfecte doorkijk. Soms staan ze letterlijk neus aan neus met de nieuwsgierige vogels. De diertjes verkennen momenteel uitgebreid hun nieuwe woonst. De zwartvoetjes krijgen dagelijks om 11 uur en 16 uur hun visjes en ondertussen babbelen de verzorgers je vlijtig bij.

Het Rotondegebouw

Aan het historische Rotondegebouw, vlakbij het kioskplein en de ingang, kan je de nieuwe woonst vinden. Aan het andere uiterste wonen de Cubaanse flamingo’s, die tijdelijk in Planckendael verbleven tijdens de werken. Het gebouw dateert uit 1878 en werd ontworpen door architect Servais. Een grondige renovatie van schrijnwerk, boordstenen, zandstenen profielen, muren en ramen, originele kroonlijsten... werd uitgevoerd om nu te schitteren als nooit tevoren. Ook waadvogels en neushoornvogels vinden hier hun nieuwe thuis. Zij kregen een volière met een flexibel nylonnet aan de gietijzeren structuur waarin de boogvormen van de ramen terugkeren.

Leuke weetjes

Het verblijf heeft een verwarmd terrasje dat hen beschermt en toelaat langer buiten te vertoeven. Zwartvoetpinguïns gaan enkel naar binnen bij langdurige, lage temperaturen (-10°C) overdag. Nachtvorst deert hen niet.Zwartvoetjes hebben minder roze aan hun snavel dan humboldtpinguïns, de soort die in Planckendael de show steelt. De tekening aan hun kopje is donkerder, ze zijn iets kleiner en hebben ook banden op hun borst met meer stippeltjes. Die tekening is uniek per dier, net als de okapipoep en de giraffenvlekken. Zij komen voor in Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Mozambique terwijl de humboldtpinguïns oorspronkelijk in Chili en Peru wonen.Het aantal zwartvoetjes in de natuur is de afgelopen decennia sterk gedaald, van 1 miljoen tot ongeveer 80.000. Dat komt onder meer door overbevissing en watervervuiling met olie en giftige stoffen.In de ZOO nestelen nog andere pinguïns: de konings-, gentoo- en macaronipinguïns van het subantarctische gebied. Die vindt je in het koude Vriesland.

Zoo Antwerpen, Koningin Astridplein, 20-26, 2018 Antwerpen, www.kmda.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content