200 jaar Damse Vaart

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In 2015 wordt de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo herdacht. Wat velen niet weten is dat we ook de Damse Vaart aan Napoleon te danken hebben en dat ook dit kanaal zijn 200ste verjaardag viert!

Het iconische landschap van de Damse Vaart, met één van de meest majestueuze bomenrijen van het land, biedt het meest schilderachtige panorama van het Brugse Ommeland en ver daarbuiten.

De plannen van Napoleon

Op het einde van de 18de eeuw beschikt Damme over heel wat waterlopen en kanalen, maar van scheepvaart is er geen sprake meer. De verbinding rugge-Damme-Sluis is al lang niet meer bevaarbaar. Napoleon wil kost wat kost een verbinding tussen Duinkerke en Antwerpen, zijn twee oorlogshavens. Er moet dus eerst een kanaal komen dat Brugge met Damme en Sluis verbindt. Wanneer Napoleon in 1814 voor het eerst verslagen wordt, is het kanaal echter nog niet af, enkel het stuk tussen Brugge en Damme.
Vandaag is de Damse Vaart bijzonder populair bij fietsers en primeert de natuur in de gebieden langs het kanaal. Er vaart nog 1 boot, de Lamme Goedzak, die bezoekers van Brugge naar Damme brengt en terug.

Feestjaar

Naar aanleiding van de 200ste verjaardag vabn de Damse vaart werd een uitgebreide feestkalender uitgewerkt. We overlopen enkele hoogtepunten uit het programma.
Eetfestijn Bonappetit!
Op vrijdagavond 12 juni onthaalt Damme Napoleon in stijl. De keizer doet om 19.30 uur zijn intrede in de stad en schuift om 20.15 uur mee aan bij het Napoleontisch buffet op de Markt. Iedereen is welkom op dit festijn! Tickets zullen binnenkort verkrijgbaar zijn bij Toerisme Damme.
Tentoonstelling 200 jaar Damse Vaart
Een historische tentoonstelling graaft terug naar het begin van de 19de eeuw, maar blikt ook vooruit naar de toekomst. Van de graafwerkzaamheid, over de economische rol van de Vaart tot haar natuurwaarde, toerischte en recreatieve functie.
De tentoonstelling is dagelijks open van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur in de periode van 1 augustus tot en met 13 september in het stadhuis op de Markt in Damme. De toegang is gratis.
Suppen op de Damse Vaart
Suppen is een nieuwe hype in de watersport. SUP staat voor Stand Up Paddle, een techniek waarbij de surfer rechtop staat op de surfplank en zich voortbeweegt met een peddle. Op 12 juli kan iedereen eenmalig de Vaart op om deze rage zelf uit te testen.
Voor de geoefende suppers is er een wedstrijd vabn 16 km tussen Sluis-Damme-Brugge.
In Sluis, Damme en Brugge zijn er workshops op de Damse vaart om 10, 11, 12 en 13 uur. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk.
Theaterfietstocht
200 jaar Damse Vaart wordt ook op eigenwijze manier gevierd met een theaterfietstocht door theatermaker Ferini. De pittige fietstocht start op de Groote Markt in Sluis en gaat richting Damme of andersom. Onderweg is een drankstop voorzien. Je fietst langs de Damse Vaart en over enkele dijkjes vlakbij, je hoort over de opdracht van Napoleon om het kanaal te graven. Maar bovenal leef je mee met Diederick Vannoecke en Neeltje en de verneem je welke rol de Damse Vaart in hun dagelijkse leven had.
De fietstocht is 26 km lang en duurt ongeveer 3 uur. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk.
Dit is echter slechts een kleine greep uit het feestprogramma. Het volledige programma en alle bijkomende informatie over de genoemde activiteiten, vind je op www.200jaardamsevaart.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content