12 toppers in de bergen van Oman

12 toppers in de bergen van Oman
© Getty Images/iStockphoto

WADI MUAYDEN © iStock

Is een van de grootste wadi's van Oman met middenin het dorp Al Muayden. Het is ook de toegangspoort voor zij die het gebergte Jebel Al Akhdhar willen verkennen.

BAYT AR RUDAYDAH © Getty Images/iStockphoto

Het gigantische kasteel uit de 17de eeuw ligt niet ver van Nizwa. De traditionele architectuur wordt gekenmerkt door dikke muren en torens gebouwd met lemen stenen. In het kasteel, met zijn mooie bogen en beschilderde plafonds, is er een wapenmuseum.

FALAJ DARIS © Getty Images/iStockphoto

In Oman heeft vrijwel ieder dorp zijn falaj waarlangs het water wordt vervoerd. Het systeem bestaat al eeuwen. Falaj Daris behoort tot de oudste irrigatiesystemen van het sultanaat.

JEBEL SHAMS © Getty Images/iStockphoto

Met zijn 3004 meter is dit de hoogste berg op het Arabisch schiereiland. Rond deze 'Zonberg" is kun je de spectaculaire Balcony Walk bewandelen. Een pad langs de rand van de berg dat start bij Wadi Nakhr to het dorpje As Sab.

JEBEL AKHDAR © Getty Images/iStockphoto

Met een 4X4 voertuig kom je vlot bij deze 'Groene Bergen'. Het is een prachtige bergketen met toppen tot 2.000m en bijgevolg adembenemende vergezichten. Achter iedere bocht wacht een verrassing, vergelijkbaar met de canyons in de U.S.A. Er zijn talrijke off-road wandelroutes uitgestippeld.

MISFAT AL ABRIYEEN © Getty Images/iStockphoto

Dit karakteristieke dorp wordt als het ware opgeslorpt door de omringende bergen. Er is in eeuwen nauwelijks iets veranderd. Tradities worden van generatie op generatie doorgegeven. In de vallei staat een mooi woud van palmen en er worden dadels, citroenen en bananen geteeld.

NIZWA FORT © Getty Images

Het grootste fort van Oman staat in Nizwa, een van de oudste steden van het sultanaat. Het is gebouwd in 1668 en het is het mooiste voorbeeld van de Omani architectuur. Nizwa was vroeger een belangrijk centrum van handel, kunst en godsdienst.

BAHLA FORT © Getty Images/iStockphoto

De machtige burcht, ook door de UNESCO beschermd, dateert uit de 17de eeuw. De muren en torens zijn opgetrokken uit leem. De ligging en het uitzicht zijn indrukwekkend.

NIZWA SOUQ © Getty Images/iStockphoto

Op wandelafstand van het Nizwa Fort ligt de levendige Nizwa Souq. Op deze Arabische markt is er een gedeelte met souvenirs en een deel met etenswaren, o.a. een vismarkt. Kom op vrijdag voor de gekende veemarkt. Bedouïnen uit de bergen komen met hun vee, groot en klein om te verkopen op de markt. Spektakel verzekerd!

BALAD SAYT © Getty Images/iStockphoto

Het schilderachtige en rustige dorp ligt verscholen tussen de hoge bergen. Errond kun je ook wandelen, door een mooi patchwork van groene akkers.

BIRKAT AL MAWZ © Getty Images/iStockphoto

In dit verlaten dorp met zijn vervallen huizen krijg je een idee van hoe het leven vroeger was. Ideaal om te voet te verkennen en mooie foto's te nemen. Je ziet er ook het fameu ze irrigatiesysteem dat op de erfgoedlijst van de UNESCO staat.

JABREEN KASTEEL © Getty Images/iStockphoto

Gebouwd in 1670 is dit een van de mooiste paleizen van het land. Het was zowel een bastion in oorlogstijd als een centrum van studie en opvoeding. Er zijn 55 kamers, gedecoreerd met fresco's en architecturale pareltjes.