10 Britse tuinen die zich in de lente van hun mooiste kant tonen

10 Britse tuinen die zich in de lente van hun mooiste kant tonen
Bodnant Gardens © Getty Images/iStockphoto

Bodnant Garden: Conwy, Wales © National Trust Images Ian Shaw

Deze tuin is in de loop der jaren ontwikkeld door vijf generaties van één familie. Bodnant Garden heeft schitterende uitzichten over Snowdonia, hoogteverschillen door de aanleg in terrassen en een romatische waterval. In het voorjaar is The Laburnum Arch dé attractie, een gang van 55 meter volledig overgroeid met bloeiende goudenregen. Tot rust kom je in The Dell, een kleine valley diep in de bossen waar je rivier de Hiraethly hoort klateren.

Glendurgan Garden: Cornwall © National Trust Images Andrew Butler

De 3 valleien van Cornwall's Glendurgan Garden vormen samen een subtropisch paradijs van een tuin met magnolia's, wilde bloemen en bosplanten. Hou je van een uitdaging? Het doolhof van laurierstruiken zet zelfs de meest ervaren spoorzoeker geregeld op het verkeerde been.

Sizergh Castle: Cumbria © National Trust Images Val Corbett

Een beetje verstopt, net buiten Kendal, ligt deze verbazingwekkende tuin waar enorm veel te ontdekken valt. In de lente zie je bloeiende tulpen op het hoogste terras, kersenbloesem in de Dutch Garden en felle kleuren in de rotstuin. Dierenliefhebbers zitten hier ook goed. Als je goed kijkt zie je zeldzame vogels, kikkers en salamanders. In de appelboomgaard komen daar ook nog een bijen en kippen bij.

Anglesey Abbey (link is external), Gardens and Lode Mill: Cambridgeshire © National Trust Images Stephen Robson

Bezoek het park rondom dit Engelse landhuis en je ontdekt onder andere een werkende watermolen en een 'wildlife discovery area'. Felle kleuren en heerlijke geuren verrassen je hier ieder jaargetijde. In het voorjaar staan er velden vol narcissen door de hele tuin en bloeien er meer dan 4000 hyacinthen in de formele tuin.

Blickling Hall: Norfolk © Matthew Antrobus

De beste periode om Blickling Hall (link is external) te bezoeken is mei. Lopend over de kronkelende paden van het grote bos zie je links en rechts hele tapijten van bluebells (boshyacinthen). In het hart van de tuin staat een van de fraaiste Jacobean huizen van het land. Probeer zeker de geheime tuin te vinden, het is een heerlijke plek om naar het gezang van de vogels te luisteren.

Morden Hall Park: Londen © National Trust Images Andrew Butler

Met zijn gevarieerde landschappen en verstopte verhalen is Morden Hall Park (link is external) met recht een groene oase in Londen te noemen. Een rivier kronkelt door een voormalig hertenpark en de velden en bomen geven je een echte rustplek in de drukke stad.

Sheffield Park and Garden: East Sussex © National Trust Images Nick Meers

Deze informele landschapstuin is in de 18e eeuw aangelegd door architect Lancelot 'Capability' Brown. In de 20e eeuw heeft de eigenaar Arthur G. Soames de tuin verder geperfectioneerd. Het vroege voorjaar staat in het teken van krokussen en boshyacinthen en iets dichter bij de zomer bloeien de rhododendrons en azalea's. De 4 meren in het midden van de tuin laten een mooi spiegelbeeld zien van de zorgvuldige compositie van bomen, heesters, watervallen en de lucht.

Clumber Park: Nottinghamshire © National Trust Images Jerry Harpur

Parkland en tuinen, rustige bossen en een magnifiek meer. In Clumber Park kun je eenvoudig een hele dag doorbrengen. In de lente hoor je overal de vogels fluiten en zie je de ommuurde keukentuin vol groente, fruit en kruiden langzaam tot leven komen. Bijzondere vermelding verdient de Limetree Avenue, deze lindelaan is meer dan 3 kilometer lang!

Fountains Abbey and Studley Royal Water Garden: North Yorkshire © ational Trust

Het land rondom de ruïne van de 12e-eeuwse Fountains Abbey schiet in het voorjaar vol kleur als duizenden wilde bloemen bloeien. Minstens zo spectaculair is de Studley Royal Water Garden die ernaast ligt. Met zijn zijn grote maanvormige vijvers en klassieke beeldhouwwerken is het ontwerp van John Aislabie een van de beste voorbeelden van een watertuin uit de Georgian periode. Zo goed zelfs dat Unesco Studley heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Wallington: Northumberland © National Trust Images Matthew Antrobus

Ontdek Wallington, het geliefde huis van de eigenzinnige familie Trevelyan. De Trevelyans waren graag dicht bij de natuur end at zie je terug in hun tuin. Op het landgoed, aangelegd in de informele stijl, zie je alles door elkaar: grote gazons, bos, park en boerenland.In de East Woods, vol met vogelgezang, vergeet je alles om je heen. Zoek nog iets verder en je vindt de schitterende ommuurde tuin.