Omdat maandag een sluitingsdag is, was het voor de meeste musea pas vandaag 19 mei de dag dat de deuren weer openzwaaiden na twee maanden lockdown. Wij gingen kijken in de Musea voor Schone Kunsten in Brussel, waar het Old Masters Museum opnieuw toegankelijk is.

Een op vijf Vlamingen zal deze zomer enkel in België reizen, ook wanneer reizen naar het buitenland mogelijk zou zijn. Dat blijkt uit een rondvraag bij 1803 Vlamingen door de Thomas More-hogeschool.

Vanaf maandag 18 mei is het ook de beurt aan de musea om te heropenen. #museumsareopen, de musea zijn opnieuw open: via deze niet mis te verstane slogan roept de museumfederatie Brussels Museums, in samenwerking met de toeristische dienst visit.brussels, het publiek op om opnieuw een bezoek te brengen aan de musea.

Vanaf 18 mei mogen dierenparken onder strikte veiligheidsvoorwaarden opnieuw bezoekers ontvangen, zo besliste de Veiligheidsraad. ZOO Antwerpen, ZOO Planckendael als Pairi Daiza doen dat in fasen en na reservatie.

Tijdens de coronacrisis (her)ontdekten veel mensen het plezier van fietsen. Nu weer meer mensen de dagelijkse pendel naar het werk hervatten, is fietsen een duurzame en aangename keuze. Maar welke route neem je dan best? De nieuwe routeplanner van de Fietsersbond biedt het antwoord: je kan kiezen tussen de veiligste, de snelste of de pendelroute.

Over een paar dagen zal de reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) weer de show stelen in Plantentuin Meise! Helaas is het Plantenpaleis, en dus ook de serre waar de reuzenaronskelk staat, voor het publiek gesloten. Maar dankzij de livestream kan je het gebeuren van thuis volgen: beeld zonder geur!

De touroperatoren van Sunweb Group (Sunweb, Eliza was here en Totally) gaan een jaar lang de prijzen bevriezen van de geboekte vakanties die wegens de coronacrisis geannuleerd werden. Reizigers die hun vakantie in het water zagen vallen, zullen dus voor dezelfde prijs opnieuw dezelfde vakantie kunnen boeken.

Dit jaar is het onmogelijk om kwekers en tuinliefhebbers samen te brengen in het Park van Beervelde. Dus worden het Tuindagen 2.0, via een virtueel platform.

Of we in de zomer zullen kunnen reizen is voorlopig koffiedik kijken. Reisinformatiecentrum Wegwijzer heeft alvast op haar website een handige Europese kaart geplaatst die de meest recente reisinformatie verzamelt, zodat je de evolutie per land makkelijk kan volgen wat heel wat opzoekwerk bespaart.

Uit het magazine

Vogels zijn alomtegenwoordig, verrassend en gratis. Ziedaar enkele redenen waarom steeds meer mensen, gewapend met een verrekijker en vogelgids, de natuur in trekken. Vogels kijken heeft mijn leven veranderd, klinkt het meer dan eens.

Kunnen we deze zomer naar het buitenland? Indien niet, dan kan je ook op vakantie in eigen land. Maakt niet uit wat je leuk vindt, in onze tips vind je vast een uitstap die helemaal je ding is!

De eerste twee afleveringen van Stay At Home Museum hebben ruim 330.000 views gekregen op Facebook en YouTube. Met het project brengt Toerisme Vlaanderen in samenwerking met zijn museumpartners het museum naar de huiskamer van de kunstliefhebbers in binnen- en buitenland, nu de musea gesloten zijn.

En of het zondag geen gewone Pasen zal zijn. We vieren hem 'in ons kot'. Maar vieren zullen we! Hobbybakker Julie Van den Driesschen (winnares Bake Off 2018, @fairytalebaking) trakteert op een ovenvers recept voor een verrassend verwenbrood met gekonfijte sinaasappel, rozijntjes en marsepein!