De tweede week van november staat naar goede gewoonte in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! VLAM wil iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan deze frietjes.

Uit het magazine

Een boottocht op zee om de zeehonden te spotten die er op zandbanken leven en daarna genieten van een aperitief of een glaasje bubbels: het is weer eens een andere manier om de Noordzee te verkennen.

Met zijn hunebedden en weelderige bossen maakt Drenthe de oermens in je los. Het is de ideale plek voor een bossafari, een tocht met de schaapherder of een cursus wildkoken.

Eten in een restaurant doe je gewoonlijk ook met je ogen. De kaart, maar ook de sfeer en de manier waarop de gerechten op je bord verschijnen zorgen voor een totale smaakervaring. Maar hoe beleef je een maaltijd waarbij je niet ziet wat er op je bord ligt en waarover je vooraf helemaal niets weet?

Als we moeten afgaan op het aantal producten met een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming, of AOP) of een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding, of IGP), dan moet de Gaume wel de lekkerste streek van Wallonië zijn.

Pas in 1968 had Dubai stromend water. Vandaag wil deze futuristische stad in alles de grootste en de beste zijn. Ook op gastronomisch vlak. Wij gingen, net als Michelin, op culinaire ontdekkingsreis in het Manhattan van de woestijn.

Malmedy, gelegen aan de voet van het natuurreservaat van de Hoge Venen, is een bestemming boordevol verrassingen. De inwoners van Malmedy zijn gastvrij en waken over hun schatten. De kathedraal en het klooster staan centraal.

Nog tot en met zondag 9 oktober 2022 is het statige Paleis op de Meir in Antwerpen het kader voor een boutique-editie van de bekende Floraliën. De vorstelijke stadsresidentie, een erfgoedparel uit de 18de-eeuw, gaat in dialoog met creaties van topfloristen uit binnen- en buitenland. Een primeur!

Nu het leven fors duurder is geworden, wil BelOrta gezinnen inspireren om budgetvriendelijk aan de slag te gaan met verse, lokaal geteelde seizoensgroenten en -fruit. De groente- en fruitcoöperatie klopte aan bij groentechef Mathias Smet van Frank & Francine in Brussel voor een verfijnd viergangenmenu van minder dan 10 euro per persoon. Neem gerust de proef op de som...

Op 24 september zwaait het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de deuren open. Na elf jaar bouwen en renoveren is het publiek er opnieuw welkom. Met een iconisch gebouw, een collectie van wereldklasse, een dynamische presentatie en een programmatie met lef is het nieuwe KMSKA er helemaal klaar voor.

Vijf mensen die elkaar nog nooit gezien hebben stappen binnen in een mooi pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen. Ze krijgen meteen een schort en een glaasje proscecco (met of zonder alcohol) aangereikt. Hun doel: een eenvoudige, maar lekkere maaltijd op tafel toveren.

In de levendige wijken van de Naamse binnenstad kan je culturele ontdekkingen en eetplezier op een verrassende manier combineren.

Deze maand in Plus Magazine