Welke vlaai beeldde Bruegel af?

Naar aanleiding van het Bruegel-jaar ging het Vlaamse erkenningslabel Streekproduct.be op zoek naar de oudste vlaairecepten en hun link met de vlaai van nu. Uit het onderzoek blijkt dat de donkere vlaai onmiskenbaar deel uitmaakt van het Vlaamse culinair erfgoed. Maar of Bruegel nu de Oost-Vlaamse variant dan wel de Limburgse vlaai afbeeldde, daarover zijn de kenners het niet eens.

Al 142 dode mezenjongen gemeld via website

Vlamingen hebben al 142 dode mezenjongen gemeld via de website www.sosmezen.be. Dat meldt Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, die door de plotse hoge sterfte onder mezenjongen samen met Vogelbescherming Vlaanderen de oproep lanceerde om nestjes met dode kool- of pimpelmezen te melden.

Loirevallei viert Leonardo Da Vinci

Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed. De Italiaanse kunstenaar bracht de laatste jaren van zijn leven door in de Loirevallei. Daar hebben tal van evenementen plaats om hem te vieren.

Uber lanceert deelfietsen in Brussel

In de hoofdstad kan je voortaan niet alleen een auto aanvragen via internetbedrijf Uber, maar ook een fietsrit. De 'Jump' is donderdag gelanceerd. Brussel is de vijfde Europese stad die Uber-deelfietsen krijgt.

Antwerpse kathedraal heeft voortaan een eigen bistro

Wie een bezoekje brengt aan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kan daar voortaan ook zes dagen op zeven terecht voor een drankje of een hapje. De ontmoetingsruimte "De Plek", in een zijkapel achteraan, is in handen gegeven van de sociale economie-organisatie Sense en die heeft haar omgevormd tot een volwaardige bistro met op de kaart onder meer de huisbieren van de kathedraal, Aurora en Memento.

Zoo Antwerpen stimuleert partnerkeuze van pinguïns met speciaal licht

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Pinguïn op 25 april zet ZOO Antwerpen de dieren graag extra in de kijker. Ook letterlijk. Want pinguïns zien op een heel andere manier dan mensen. Door speciale lampen te installeren, nemen de koningspinguïns in ZOO Antwerpen voortaan felroze, paarsachtige vlakken waar op de snavel van hun soortgenoten zodra die geslachtsrijp zijn, net als in de natuur.

Uit het magazine

Wilde tuin wint veld

Een stuk grond - groot of klein - vol bloemen vraagt weinig werk. Het is een paradijs qua biodiversiteit. En een impressionistisch schilderij. Maar dan moet je eind april, begin mei wel zaaien.

Wildschönau: vakantie in het dal van de draak

Het gezellige Wildschönau in het hart van Tirol lijkt wel één grote speeltuin! Spannende avonturen bij Toni de draak, gezellige wandelingen, kabelbanen die je ook in de zomer naar boven brengen, een leuk zwembad, en dat alles tegen heel democratische prijzen: Wildschönau is een paradijs voor families.

Uitwaaien met Mondriaan in Domburg

Het lange Paasweekend belooft mooi te worden, perfect om uit te waaien aan zee. Veel ongerepter dan de Belgische Kust is Zeeland. Wij strijken neer in de oudste Zeeuwse badplaats, Domburg. En volgen de sporen van schilder Piet Mondriaan.