Investeren in een energiezuinige woning is in! Op Batibouw voerde ook Vlaams minister van Wonen, Freya Van den Bossche, een pleidooi voor energievriendelijke investeringen. Zeker in een tijdperk waarin spaarboekjes bitter weinig opbrengen, is het een goed idee. Uw huis zal er niet enkel een hogere meerwaarde door krijgen, maar u zult een hoger rendement halen dan wanneer u uw geld op een spaarrekening zou plaatsen.

Energievriendelijke investering bij een bestaand huis

- Premies: Er zijn Vlaamse premies voorzien voor dakisolatie (de premie verschilt naargelang u werkt met een aannemer of het zelf doet), na-isolatie van de bestaande buitenmuur, plaatsing van een zonneboiler (hier krijgt u maximaal 50% van uw factuur terugbetaald).

U vindt een overzicht van deze premies opde website www.energiesparen.be (premies 2013). Kijk ook in "Premies en goedkope leningen voor energiebesparing in Vlaanderen".

- Belastingvermindering:

Wie investeert in dakisolatie komt in aanmerking voor een federale belastingvermindering: 30% van de werkelijk gedane uitgaven.

Info op : www.minfin.fgov.be, thema's, Woning, Belastingvermindering, Energiebesparing. U vindt er ook een folder "Belastingvermindering voor dakisolatie".

Een energievriendelijke nieuwbouw

Bouwt u een energiezuinige woning met een E-peil van E50 of lager, dan komt u in aanmerking voor verschillende voordelen:

- De Vlaamse overheid betaalt via de netbeheerder een eenmalige premie van ? 1.400 (+ ? 40 per punt ten opzichte van E50) voor een eengezinswoning en ? 600 (+ ? 20 per punt ten opzichte van E50) voor een appartement. Een aanvraagformulier voor deze premie vindt u op de website van uw netbeheerder.

- U kunt een korting op uw onroerende voorheffing krijgen. Voor de bouwaanvragen na 1 januari 2013 geldt bij een energiepeil van maximaal E50 een korting van 50% gedurende 5 jaar en bij een energiepeil van maximaal E30 zelfs een korting van 100%, ook gedurende 5 jaar.

WEETJE Naast deze korting voor energiezuinige woningen, zijn er nog andere kortingen van de onroerende voorheffing mogelijk. U vindt hierover een overzicht in Plus Magazine van maart 2013.

- Informeer bij uw bank of u een voordelig krediettarief kunt krijgen als u een energiezuinige woning bouwt.

Vanaf aanslagjaar 2013 (dus voor de aangifte die u dit jaar indient - inkomsten 2012) gelden geen federale belastingverminderingen meer voor lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen.

Investeren in een energiezuinige woning is in! Op Batibouw voerde ook Vlaams minister van Wonen, Freya Van den Bossche, een pleidooi voor energievriendelijke investeringen. Zeker in een tijdperk waarin spaarboekjes bitter weinig opbrengen, is het een goed idee. Uw huis zal er niet enkel een hogere meerwaarde door krijgen, maar u zult een hoger rendement halen dan wanneer u uw geld op een spaarrekening zou plaatsen. - Premies: Er zijn Vlaamse premies voorzien voor dakisolatie (de premie verschilt naargelang u werkt met een aannemer of het zelf doet), na-isolatie van de bestaande buitenmuur, plaatsing van een zonneboiler (hier krijgt u maximaal 50% van uw factuur terugbetaald). U vindt een overzicht van deze premies opde website www.energiesparen.be (premies 2013). Kijk ook in "Premies en goedkope leningen voor energiebesparing in Vlaanderen".- Belastingvermindering: Wie investeert in dakisolatie komt in aanmerking voor een federale belastingvermindering: 30% van de werkelijk gedane uitgaven. Info op : www.minfin.fgov.be, thema's, Woning, Belastingvermindering, Energiebesparing. U vindt er ook een folder "Belastingvermindering voor dakisolatie".Bouwt u een energiezuinige woning met een E-peil van E50 of lager, dan komt u in aanmerking voor verschillende voordelen:- De Vlaamse overheid betaalt via de netbeheerder een eenmalige premie van ? 1.400 (+ ? 40 per punt ten opzichte van E50) voor een eengezinswoning en ? 600 (+ ? 20 per punt ten opzichte van E50) voor een appartement. Een aanvraagformulier voor deze premie vindt u op de website van uw netbeheerder. - U kunt een korting op uw onroerende voorheffing krijgen. Voor de bouwaanvragen na 1 januari 2013 geldt bij een energiepeil van maximaal E50 een korting van 50% gedurende 5 jaar en bij een energiepeil van maximaal E30 zelfs een korting van 100%, ook gedurende 5 jaar.WEETJE Naast deze korting voor energiezuinige woningen, zijn er nog andere kortingen van de onroerende voorheffing mogelijk. U vindt hierover een overzicht in Plus Magazine van maart 2013.- Informeer bij uw bank of u een voordelig krediettarief kunt krijgen als u een energiezuinige woning bouwt. Vanaf aanslagjaar 2013 (dus voor de aangifte die u dit jaar indient - inkomsten 2012) gelden geen federale belastingverminderingen meer voor lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen.