Om de combinatie van werk en gezin bij zelfstandigen makkelijker te maken, werkte minister Laruelle in 2009 een 'Familieplan' uit. Een van de maatregelen uit dat plan bestond uit betaald palliatief verlof. Als de zelfstandige minstens vier opeenvolgende weken stopt met werken om voor kind of partner te zorgen, kan die een uitkering van 2.095 euro krijgen.

Weinig zelfstandigen maken gebruik van het systeem. Volgens cijfers van de sociale verzekeringsfondsen namen in 2011 welgeteld 22 zelfstandigen verlof om te zorgen voor partner of kind. Vorig jaar zakte het aantal aanvragen zelfs tot veertien. Van het voorziene budget van ruim 1,2 miljoen euro werd vorig jaar nog geen 12.000 euro opgebruikt.

Minister Laruelle meent dat de situaties waarvoor het verlof is uitgewerkt minder courant zijn dan geschat. Ze schrijft het lage aantal aanvragen ook toe aan het feit dat zelfstandigen vier weken moeten stoppen met werken voor ze van de maatregel kunnen genieten.

De minister meent dat haar Familieplan voldoende bekend is bij de zelfstandigen, maar geeft toe dat er ruimte kan zijn voor verbetering.

Om de combinatie van werk en gezin bij zelfstandigen makkelijker te maken, werkte minister Laruelle in 2009 een 'Familieplan' uit. Een van de maatregelen uit dat plan bestond uit betaald palliatief verlof. Als de zelfstandige minstens vier opeenvolgende weken stopt met werken om voor kind of partner te zorgen, kan die een uitkering van 2.095 euro krijgen. Weinig zelfstandigen maken gebruik van het systeem. Volgens cijfers van de sociale verzekeringsfondsen namen in 2011 welgeteld 22 zelfstandigen verlof om te zorgen voor partner of kind. Vorig jaar zakte het aantal aanvragen zelfs tot veertien. Van het voorziene budget van ruim 1,2 miljoen euro werd vorig jaar nog geen 12.000 euro opgebruikt. Minister Laruelle meent dat de situaties waarvoor het verlof is uitgewerkt minder courant zijn dan geschat. Ze schrijft het lage aantal aanvragen ook toe aan het feit dat zelfstandigen vier weken moeten stoppen met werken voor ze van de maatregel kunnen genieten.De minister meent dat haar Familieplan voldoende bekend is bij de zelfstandigen, maar geeft toe dat er ruimte kan zijn voor verbetering.