Zelf je rijvaardigheid testen

Met de leeftijd kan onze rijvaardigheid wat verminderen. Daarom heeft het BIVV een test uitgewerkt die je zelf kan uitvoeren.

Als oudere bestuurder beschik je over heel wat ervaring en meestal stuur je zelf je rijgedrag bij: je rijdt niet te snel, je rijdt bijvoorbeeld niet meer ’s nachts en je maakt ook geen gebruik van een gsm achter het stuur. Toch kan het zijn dat je rijvaardigheid wat achteruit gaat. Gezichtsvermogen, beweeglijkheid en ook reactiesnelheid verminderen bij het ouder worden en dit zijn natuurlijk belangrijke zaken in het verkeer.

Vier keer meer risico vanaf 75 jaar

Uit onderzoek van het BIVV blijkt dat al vanaf 65 jaar het risico op dodelijke ongevallen verhoogd is. In 2012 zijn 4.739 senioren gewond geraakt en 151 hebben het leven gelaten in het verkeer. Vanaf 75 jaar hebben bestuurders een bijna even groot risico als de heel jonge bestuurders tussen 18 en 24 jaar: bijna 4 keer zo hoog als een bestuurder van middelbare leeftijd. Het risico dat iemand anders het slachtoffer wordt van een ongeval waarbij een oudere bestuurder betrokken is, ligt dan weer veel lager. Dit bewijst dat oudere bestuurders eerder een gevaar zijn voor zichzelf dan voor andere weggebruikers.

Checklist

Sommige landen evalueren de rijvaardigheid van automobilisten enkel aan de hand van het criterium ‘leeftijd’. Zo moeten Nederlandse automobilisten die 75 geworden zijn, een rijvaardigheidstest afleggen. Dit is een verplicht, maar duur systeem want uiteindelijk blijkt slechts een heel klein percentage niet meer rijvaardig te zijn. Leeftijd op zich zegt eigenlijk niet veel over de werkelijke rijvaardigheid van een persoon. Ziekte en medische behandelingen spelen eigenlijk een veel grotere rol.

Eerder dan een verplichte rijvaardigheidstest op te leggen vanaf een bepaalde leeftijd, kiest het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) voor een vollediger aanpak: eerst via een checklist met 15 vragen waarop personen hun ‘risicozone’ kunnen berekenen. De vragen peilen onder meer naar verkeersgedrag en gewoontes, moeilijke situaties, medische aspecten en overtredingen en ongevallen (Bron: BIVV). Een tweede stap bestaat uit psychische en fysieke proeven en tot slot is er dan de rijtest.

Op de website www.senior-test.be kan je al testen of je veilig rijdt. Je krijgt er ook praktische tips.

Je kan ook de brochure ’65+ bestuurder – Hoe rijvaardig bent u?’ van het BIVV en IMOB (Instituut voor mobiliteit) gratis verkrijgen bij het BIVV: 02 244 15 17.

Meer info: www.bivv.be

Partner Content