In eerste instantie blijft de inhoud van de site nog beperkt tot een spaarsimulator waar men kan kijken welke spaarrekening het best aan zijn behoeften beantwoordt. "Het is niet de bedoeling een hitparade op te stellen, het resultaat zal afhangen van de voorkeuren die men heeft", verklaarde FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais.

Minister van Consuementenzaken Johan Vande Lanotte beklemtoonde de eenvoud van de simulator. Het is een vergelijkingsinstrument, dat bovendien permanent wordt geactualiseerd door de FSMA. Bijna alle banken nemen deel aan de simulator, met uitzondering van twee spelers uit de sector private banking.

Minister van Financiën Steven Vanackere beklemtoonde op zijn beurt het belang van kennis rond financiële producten. "Kennis is een cruciaal element om problemen te vermijden (...) De financiële crisis heeft ons geleerd dat die deels te wijten was aan het nemen van teveel risico's". Volgens Vanackere is de Belg nu echter te bang geworden om risico's te nemen. Hij gelooft dat kennis over financiële zaken kan helpen om de juiste beslissingen te nemen. "Heel veel van die beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van psychologische elementen, het wegnemen van wantrouwen is dus essentieel".

De minister van Financiën beklemtoonde ook dat het niet alleen een kwestie is van informatie, maar ook van begrip. In die zin zal www.wikifin.be later nog uitgebreid worden met andere toepassingen. Zo zal de Belg zijn spaarreserve kunnen berekenen, of kijken op welke beslissende levensmomenten (afstuderen, trouwen,...) hij best bepaalde financiële beslissingen neemt. Informatie over pensioenen, verzekeringen, phishing,... kunnen op de website worden gepubliceerd. De FSMA gaat ook met de onderwijssector overleggen over een lessenpakket rond financiële vorming. Op middellange termijn wil men een Centrum voor Financiële Vorming oprichten.

In eerste instantie blijft de inhoud van de site nog beperkt tot een spaarsimulator waar men kan kijken welke spaarrekening het best aan zijn behoeften beantwoordt. "Het is niet de bedoeling een hitparade op te stellen, het resultaat zal afhangen van de voorkeuren die men heeft", verklaarde FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais. Minister van Consuementenzaken Johan Vande Lanotte beklemtoonde de eenvoud van de simulator. Het is een vergelijkingsinstrument, dat bovendien permanent wordt geactualiseerd door de FSMA. Bijna alle banken nemen deel aan de simulator, met uitzondering van twee spelers uit de sector private banking. Minister van Financiën Steven Vanackere beklemtoonde op zijn beurt het belang van kennis rond financiële producten. "Kennis is een cruciaal element om problemen te vermijden (...) De financiële crisis heeft ons geleerd dat die deels te wijten was aan het nemen van teveel risico's". Volgens Vanackere is de Belg nu echter te bang geworden om risico's te nemen. Hij gelooft dat kennis over financiële zaken kan helpen om de juiste beslissingen te nemen. "Heel veel van die beleggingsbeslissingen worden genomen op basis van psychologische elementen, het wegnemen van wantrouwen is dus essentieel". De minister van Financiën beklemtoonde ook dat het niet alleen een kwestie is van informatie, maar ook van begrip. In die zin zal www.wikifin.be later nog uitgebreid worden met andere toepassingen. Zo zal de Belg zijn spaarreserve kunnen berekenen, of kijken op welke beslissende levensmomenten (afstuderen, trouwen,...) hij best bepaalde financiële beslissingen neemt. Informatie over pensioenen, verzekeringen, phishing,... kunnen op de website worden gepubliceerd. De FSMA gaat ook met de onderwijssector overleggen over een lessenpakket rond financiële vorming. Op middellange termijn wil men een Centrum voor Financiële Vorming oprichten.