De zomer lonkt, we wisselen weetjes uit over vakantiebestemmingen, ver of dichtbij. Op het vlak van vakantiereglementering is er dit jaar niets nieuws onder de zon. Volgend jaar wel.

Er zijn verschillende opzegtermijnen, naargelang wie de arbeidsovereenkomst stopzet. Doe jij dat zelf, dan zal jouw opzegtermijn vanaf 28 oktober maximaal 13 weken bedragen, ook voor wie al lang in dienst is en een hoog loon had.

Vrouwen werken vaker deeltijds dan mannen; uit onderzoek van De Tijd blijkt dat ze dat ook al vroeg in hun loopbaan doen. Wat zijn de gevolgen van deeltijds werken voor je pensioen?

In de helft van de Belgische bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast: ze komen méér naar kantoor, komen minder met de (eigen) auto om transportkosten te verminderen of douchen meer op het werk. Dat blijkt allemaal uit de tweejaarlijkse werkgeversbevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville.

De bruto maandsalarissen zijn in 1 jaar toegenomen met 10,15% in Vlaanderen en met 10,72% voor wie werkt in Brussel. Dat meldt loonberekenaar SD Worx maandag op basis van salarisgegevens van 400.000 voltijds werkende Belgen.

Met de regelmaat van de klok komen langdurig zieken in het nieuws. Meestal gaat het over de vraag hoe zij terug aan het werk zouden kunnen. Maar hoe word je vergoed in de periode dat dat nog niet mogelijk is?

Volgens de nieuwe gegevens van de FOD Economie is 35 % van de zelfstandigen in België een vrouw. Een score die hoger ligt dan in onze buurlanden. Daarnaast wordt de kloof met mannen jaar na jaar kleiner.

Als een werknemer een aanzienlijk deel van zijn werktijd voor een beeldscherm doorbrengt, kan hij een vergoeding krijgen voor zijn corrigerende bril. Maar alleen als zijn gewone bril niet voldoet voor het corrigeren en voorkomen van gezichtsstoornissen die verband houden met het werk. Een woordje uitleg.

Werk je in een sector waar de lonen in januari worden aangepast, dan heb je gemerkt dat je nettoloon gestegen is. Meer dan de ongeveer 11% indexaanpassing? Dat heeft alles te maken met de bedrijfsvoorheffing.

Tijdens de koude maanden kan je niet anders dan verwarmen. Dat is ook zo in de ruimtes op het werk. Uit een bevraging van Liantis blijkt dat 9 op 10 werkgevers maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de kosten beheersbaar blijven.