De pensioenbonus wordt opnieuw ingevoerd en telt vanaf 1 juli 2024 mee voor wie met pensioen gaat vanaf 1 januari 2025, laat minister van Pensioenen Karine Lalieux weten.

De Vlaamse loopbaancheque bestaat 10 jaar en kon al meer dan 190.000 mensen bekoren. Tijd om even stil te staan bij dit instrument.

Federale ambtenaren kunnen in de toekomst tot vier jaar lichter werk uitoefenen en behouden daarbij in bepaalde gevallen de eerste twee jaar hun loon. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter dat eind vorige maand groen licht kreeg op de ministerraad en waarover De Tijd bericht.

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur. Toch lijdt hun mentaal welzijn er niet onder: 65% is momenteel tevreden tot zeer tevreden over de balans tussen werk en privé.

Een kwart van de werkende Belgen kreeg in zijn/haar carrière al te maken met discriminatie op de werkvloer. Bij de werkzoekenden ligt dat cijfer nog hoger: één op de drie (31,9 %) kreeg geen eerlijke kans tijdens een sollicitatie. Niet de afkomst of het geslacht zijn de belangrijkste factoren van discriminatie, wel de leeftijd van de sollicitant.

Tijdens de eerste drie maanden van 2023 hadden 177.000 Vlamingen - of 7,1 procent van de werkende bevolking - een tweede job. Dat zijn er 7.000 meer dan vorig jaar en een kwart meer dan in 2021. Het gaat om cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns, zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Volgens een recente studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen hervat 1 persoon op 9 het werk deeltijds tijdens een periode van ziekte. Vooral personen met mentale aandoeningen doen beroep op het systeem van progressieve werkhervatting.

Met deze tips help je elkaar als collega's om te deconnecteren op vakantie en helemaal te genieten van je welverdiende rust.

De zomer lonkt, we wisselen weetjes uit over vakantiebestemmingen, ver of dichtbij. Op het vlak van vakantiereglementering is er dit jaar niets nieuws onder de zon. Volgend jaar wel.

Er zijn verschillende opzegtermijnen, naargelang wie de arbeidsovereenkomst stopzet. Doe jij dat zelf, dan zal jouw opzegtermijn vanaf 28 oktober maximaal 13 weken bedragen, ook voor wie al lang in dienst is en een hoog loon had.

Vrouwen werken vaker deeltijds dan mannen; uit onderzoek van De Tijd blijkt dat ze dat ook al vroeg in hun loopbaan doen. Wat zijn de gevolgen van deeltijds werken voor je pensioen?

In de helft van de Belgische bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast: ze komen méér naar kantoor, komen minder met de (eigen) auto om transportkosten te verminderen of douchen meer op het werk. Dat blijkt allemaal uit de tweejaarlijkse werkgeversbevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville.

De bruto maandsalarissen zijn in 1 jaar toegenomen met 10,15% in Vlaanderen en met 10,72% voor wie werkt in Brussel. Dat meldt loonberekenaar SD Worx maandag op basis van salarisgegevens van 400.000 voltijds werkende Belgen.

Met de regelmaat van de klok komen langdurig zieken in het nieuws. Meestal gaat het over de vraag hoe zij terug aan het werk zouden kunnen. Maar hoe word je vergoed in de periode dat dat nog niet mogelijk is?

Volgens de nieuwe gegevens van de FOD Economie is 35 % van de zelfstandigen in België een vrouw. Een score die hoger ligt dan in onze buurlanden. Daarnaast wordt de kloof met mannen jaar na jaar kleiner.