Tijdens de koude maanden kan je niet anders dan verwarmen. Dat is ook zo in de ruimtes op het werk. Uit een bevraging van Liantis blijkt dat 9 op 10 werkgevers maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de kosten beheersbaar blijven.

Op 10 november 2022 trad een nieuwe wet in werking die het recht erkent van werknemers om voor meerdere werkgevers tegelijk te werken. Wat daarbij wel geldt: het verbod op oneerlijke concurrentie ten opzichte van een werkgever en het behoud van het bedrijfsgeheim.

We zijn voortdurend op zoek naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Een zorgverlof van vijf dagen per jaar is een van de nieuwe maatregelen die er binnenkort aan zitten te komen.

Vanaf dit schooljaar kunnen cursisten in het volwassenenonderwijs ook duaal leren. Daarbij ontvangen ze bovendien een leervergoeding. Die vergoeding zal per uur berekend worden en per maand uitbetaald worden. De Vlaamse regering legde een eerste lijst van 69 opleidingen vast die vanaf 1 september in aanmerking komen voor een duale opleiding.

Duizenden leerkrachten en ambtenaren mogen vanaf 1 september hun loopbaanonderbreking vrijwillig onderbreken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen school of dienst even uit de nood helpen zonder dat ze meteen al hun rechten verliezen. Tijdens de coronacrisis was dit al kortstondig toegestaan, maar de Vlaamse Regering maakt het nu permanent.

Wanneer het buiten zeer warm wordt, kan dit onaangename gevolgen hebben op de werkplek. Om de impact voor de werknemers te beperken, moet de werkgever een aantal maatregelen nemen. Waaruit bestaan die precies?

De wettelijke pensioenleeftijd is vandaag 65 jaar. Dan kan je sowieso met pensioen, ongeacht hoeveel jaar je gewerkt hebt. Heb je voldoende gewerkte jaren, dan kan je ook vroeger stoppen.

De RVA maakte een aantal cijfers bekend over de onderbrekingsuitkeringen. In april 2022 werden in totaal 238.305 onderbrekingsuitkeringen uitgekeerd in de verschillende stelsels van tijdskrediet (private sector), loopbaanonderbreking (publieke sector) en thematische verloven (private en publieke sector), dit is 911 meer dan in april 2021 (+0,4%).

Vicepremier en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne heeft een wetsontwerp klaar dat werknemers een beter evenwicht tussen hun werk en privéleven moet helpen vinden. Vooral werknemers met een veeleisende gezinssituatie, omdat ze bijvoorbeeld de zorg voor een naaste op zich nemen, zullen ervan kunnen genieten, zegt hij.

Om het verschil tussen werken en niet werken groter te maken en de werkzaamheidsgraad te verhogen, zullen ruim 733.000 werknemers vanaf eind 2022 voor het eerst een jobbonus ontvangen.

Je bent 50-plus, je doet je werk graag, maar je heb toch ook zin in iets anders. Dan is je huidige job behouden of afbouwen en combineren met een zelfstandig bijberoep, vrijwilligers- of verenigingswerk, of een flexijob misschien iets voor jou.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits overweegt een nieuwe premie in te voeren om mensen te verleiden die op dit moment niet werken en ook geen werkloosheidsuitkering ontvangen. Dat zei ze dinsdag op de Werkgelegenheidsconferentie van de Vlaamse regering.

Hoe meer telewerkmogelijkheden werkgevers aanbieden, hoe aantrekkelijker hun vacatures. Dat blijkt uit een onderzoek van Eline Moens, verbonden aan de vakgroep economie van de UGent. Werknemers zijn zelfs bereid om minder loonopslag te aanvaarden in ruil voor meer telewerk.