"Onze zoon gaat al een paar jaar babysitten. Dat liep altijd prima. Tot hij een paar weken geleden de crosstrainer uittestte en die plots stukging. Het gezin vraagt ons nu de schade aan het toestel, een model dat zo'n €1.500 kost, aan te geven bij onze familiale verzekeraar. Maar moet niet hun eigen familiale verzekering deze schade vergoeden?" schrijft de familie Bertels uit Brugge.

Plus Magazine: valt de babysit onder de familiale van de familie bij wie hij/zij op de kinderen past?

Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia: de familiale verzekering dekt alle gezinsleden die onder één dak wonen én inderdaad ook de babysit. Maar de verzekering vergoedt enkel de schade aan derden. Wanneer de babysit bijvoorbeeld een bal in de ruit van de buren gooit, zal de familiale van het gezin de schade bij hun buren vergoeden. In het geval waarvan sprake, heeft de babysit schade toegebracht aan een voorwerp van het gezin zelf. En daar komt de familiale verzekering van de familie niet tussen.

De dekking van de familiale is geen eenheidsworst. Ze kan verschillen naargelang de maatschappij. Lees grondig je polis!

Is het dan de verzekering van de ouders van de babysit die zal vergoeden? Of ziet de verzekeraar babysitten als de uitvoering van een arbeidsovereenkomst?

Peter Wiels: het klopt dat de familiale verzekeraar enkel buitencontractuele aansprakelijkheid dekt. Gaat het om de uitvoering van een overeenkomst - ook een stilzwijgende -, dan komt ze inderdaad niet tussen. Leen je bijvoorbeeld de cirkelzaag van je buren en raakt die defect, dan zal je verzekeraar dit niet vergoeden. Maar het is niet zo dat de familiale verzekeraar babysitten als het uitvoeren van een arbeidsovereenkomst ziet. Dat zou betekenen dat geen enkele babysit gedekt is voor de schade die hij veroorzaakt bij het gezin waar hij gaat babysitten. En een ongelukje is gauw gebeurd.

Hoe wordt de schade begroot? Wordt er rekening gehouden met slijtage?

Peter Wiels: in principe moet de werkelijke schade worden vergoed, dus de herstelling. Is een herstelling niet mogelijk, dan wordt de waarde van het beschadigde goed uitgekeerd. Daarbij wordt rekening gehouden met slijtage. Is de crosstrainer nog nieuw, dan zal de nieuwwaarde worden vergoed, verminderd met de franchise. Meestal bedraagt die €250. Ligt het te vergoeden bedrag lager dan die franchise, dan zal de verzekeraar de schade niet betalen.

To do

  • Geef de schade aan bij je familiale verzekeraar.
  • Weigert je verzekeraar tussen te komen, vraag dan schriftelijk waarom.
"Onze zoon gaat al een paar jaar babysitten. Dat liep altijd prima. Tot hij een paar weken geleden de crosstrainer uittestte en die plots stukging. Het gezin vraagt ons nu de schade aan het toestel, een model dat zo'n €1.500 kost, aan te geven bij onze familiale verzekeraar. Maar moet niet hun eigen familiale verzekering deze schade vergoeden?" schrijft de familie Bertels uit Brugge.Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia: de familiale verzekering dekt alle gezinsleden die onder één dak wonen én inderdaad ook de babysit. Maar de verzekering vergoedt enkel de schade aan derden. Wanneer de babysit bijvoorbeeld een bal in de ruit van de buren gooit, zal de familiale van het gezin de schade bij hun buren vergoeden. In het geval waarvan sprake, heeft de babysit schade toegebracht aan een voorwerp van het gezin zelf. En daar komt de familiale verzekering van de familie niet tussen.Peter Wiels: het klopt dat de familiale verzekeraar enkel buitencontractuele aansprakelijkheid dekt. Gaat het om de uitvoering van een overeenkomst - ook een stilzwijgende -, dan komt ze inderdaad niet tussen. Leen je bijvoorbeeld de cirkelzaag van je buren en raakt die defect, dan zal je verzekeraar dit niet vergoeden. Maar het is niet zo dat de familiale verzekeraar babysitten als het uitvoeren van een arbeidsovereenkomst ziet. Dat zou betekenen dat geen enkele babysit gedekt is voor de schade die hij veroorzaakt bij het gezin waar hij gaat babysitten. En een ongelukje is gauw gebeurd.Peter Wiels: in principe moet de werkelijke schade worden vergoed, dus de herstelling. Is een herstelling niet mogelijk, dan wordt de waarde van het beschadigde goed uitgekeerd. Daarbij wordt rekening gehouden met slijtage. Is de crosstrainer nog nieuw, dan zal de nieuwwaarde worden vergoed, verminderd met de franchise. Meestal bedraagt die €250. Ligt het te vergoeden bedrag lager dan die franchise, dan zal de verzekeraar de schade niet betalen.