© BELGA

Wat doet Vlaamse regering met kinderbijslag, woonbonus en dienstencheques?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Door de zesde staatshervorming krijgt Vlaanderen er een pak nieuwe bevoegdheden bij. Onder meer de kinderbijslag, de woonbonus en de dienstencheques zijn voortaan een Vlaamse bevoegdheid. Wat staat hierover in het nieuwe Vlaams regeerakkoord?

Kinderbijslag

De Vlaamse regering wil de kinderbijslag vereenvoudigen. “Omdat we vinden dat elk kind gelijk is, geven we een gelijke basiskinderbijslag. We schaffen de rangorderegeling en leeftijdstoeslag af, behouden een toeslag voor kinderen met bijzondere zorgnoden en voor wezen, en voeren een sociale toeslag in voor kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen, waarbij we rekening houden met de gezinsgrootte”, staat te lezen in de visietekst. De Vlaamse overheid zou de uitbetaling van de kinderbijslag “zo snel als mogelijk” overnemen, ten vroegste vanaf 2016. Kind en Gezin wordt de bevoegde instantie.

Woonbonus

De Vlaamse regering wil het verwerven van een eigen woning blijven stimuleren. De woonbonus blijft wat hij nu is voor bestaande contracten. Voor nieuwe contracten, vanaf 2015, komt er een “beperkte” hervorming, wat het systeem betaalbaar moet houden. De Vlaamse regering zou, volgens de visietekst, ook de mogelijkheid onderzoeken om mensen die een woning kopen te laten kiezen tussen de woonbonus of verminderde registratierechten. Het eigenlijke regeerakkoord spreekt van “een budgetneutrale vereenvoudiging van de registratierechten” en een herwerking van “de bestaande gunstmaatregelen naar een globaal lager tarief voor de gezinswoning”.

Dienstencheques

Hiervoor verandert er niets. “De verantwoordelijkheid over de dienstcheques geeft ons een bijkomend instrument om de combinatie van arbeids- en gezinstaken te faciliteren. We behouden daarom ook de prijs en de fiscale aftrekbaarheid”, staat in de visietekst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content