© belga

Verzekeraars vragen herziening regeling droogteschade

De verzekeraars, vertegenwoordigd door sectorvereniging Assuralia, gaan voor het Grondwettelijk Hof de schorsing en vernietiging vragen van de interpretatieve wet aangaande de droogte. Die interpretatieve wet dateert van oktober vorig jaar en bepaalt dat slachtoffers met scheuren in hun woning door krimpende kleilagen, vergoed zouden worden via hun brandverzekering.

“We willen wel degelijk zoeken naar een oplossing voor die mensen, maar die oplossing moet duurzaam zijn. Deze wet biedt geen duurzame oplossing”, zegt CEO Hein Lannoy van Assuralia. “Het gaat ook niet om een interpretatie, maar om een uitbreiding van de risico’s.”

Door de droge zomers van afgelopen jaren, krijgen steeds meer huizen in onder meer de regio rond Kortrijk, Ieper en de Vlaamse Ardennen te kampen met grote scheuren. De wet van 2005 op natuurrampen voorziet dat de brandverzekering ook bescherming moet bieden bij aardverschuivingen en grondverzakkingen. Maar volgens de verzekeraars valt schade door krimpende kleigrond hier niet onder en dus weigerden ze de schade – die al snel tienduizenden euro’s kan bedragen – te vergoeden. Reden voor het parlement om eind vorig jaar een zogenaamde “interpretatieve wet” in te dienen die verzekeraars verplicht om zowel geleden als toekomstige schade te vergoeden.

Enkel gevolgschade

Assuralia vraagt nu de schorsing en vernietiging van die wet, omdat ze volgens de sectorfederatie “geen duurzame oplossing” biedt. “Voor ons is het verzekeringstechnisch essentieel dat we de risico’s kunnen inschatten, omdat we ons moeten laten herverzekeren”, legt Lannoy uit. “Die interpretatieve wet geeft ons die mogelijkheid niet.” De CEO ziet ook voor de verzekeringnemer nog problemen, “want de wet creëert ongelijkheid” en “enkel de gevolgschade wordt gedekt (scheuren in de muren, red.), niet de problemen met de stabilisatie van de woning om nieuwe toekomstige schade te vermijden”. “Wat met mensen die hun huis verkopen, welke verzekeraar is dan bevoegd?”, vraagt hij zich af. “En wat met nieuwe bouwvergunningen?”

Assuralia had een voorstel klaar, waarbij het de bedoeling was een fonds op te richten – gespekt door een bijdrage van alle brandverzekeringen. In het voorstel was het ook essentieel om de ondergrond gedetailleerd in kaart te laten brengen, zodat in de toekomst in risicogebieden speciale bouwkundige voorschriften zouden gelden. “Belangrijk voor ons was om dit in partnership met de overheid te regelen, op een doordachte manier”, zegt Lannoy. Hij hoopt nu dat in de toekomst toch nog een oplossing kan worden uitgewerkt.

Partner Content