Verlaagd btw-tarief voor eigen werken?

Uw woning is ruim 15 jaar oud en u beslist de handen uit de mouwen te steken en uw keuken of badkamer van nieuwe tegels te voorzien. Geldt daarop dan het normale btw-tarief van 21 % of het verlaagde tarief van 6 %?

“Ik heb zelf nieuwe tegels aangebracht op de muren van mijn badkamer. Een vriend vertelde mij dat ik het verlaagde btw-tarief van 6% op de materialen had kunnen vragen omdat mijn woning meer dan 15 jaar oud is. Ik heb het gewone tarief van 21% betaald.” Dat vroeg een lezer ons.

Verlaagd btw-tarief voor eigen werken?

Renovatiewerken aan woningen ouder dan 5 jaar kunnen genieten van een verlaagd btw-tarief van 6 % in plaats van de normale 21 %. Voor woningen van 5 tot 15 jaar oud kreeg de tijdelijke maatregel die afliep op 30 juni 2011, intussen een permanent karakter. Voor renovatiewerken aan woningen die meer dan 15 jaar oud zijn, was dat reeds het geval. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten echter nog enkele andere voorwaarden voldaan zijn.

Zo moet de woning hoofdzakelijk voor privédoeleinden worden gebruikt en moeten de werken uitgevoerd en aan de eindgebruiker gefactureerd worden door een aannemer. Tot midden juni 2010 moest het om een geregistreerde aannemer gaan, maar deze voorwaarde werd afgeschaft door een koninklijk besluit van 2 juni 2010 (in werking getreden op 17 juni 2010). Wanneer het verlaagde tarief (6 %) van toepassing is, geldt het zowel voor de werkuren als voor de materialen. Omdat u de werken zelf uitvoert, kunt u echter niet genieten van het verlaagde tarief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content