Verkoop op lijfrente

“Ik zou mijn pensioen willen aanvullen met een maandelijks bedrag. Daarom overweeg ik om mijn huis op lijfrente te verkopen. Maar hoe doe ik dat?”

Een verkoop op lijfrente is wat juristen een kanscontract noemen. De koper betaalt aan de verkoper maandelijks een bepaald bedrag. Als de verkoper vroeg overlijdt, doet de koper een goede zaak. Leeft de verkoper integendeel langer dan wat volgens zijn levensverwachting was berekend, dan doet de koper een slechte zaak. Hij betaalt dan uiteindelijk (misschien zelfs heel wat) te veel voor de woning. Wel is het mogelijk, een maximumtermijn te koppelen aan de betaling, bijvoorbeeld tot het moment dat de verkoper 100 jaar wordt.

Als u uw huis op lijfrente wilt verkopen zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt onmiddellijk de volledige eigendom verkopen en uw woning dadelijk aan de koper overdragen of u kunt enkel de naakte eigendom verkopen en zelf het vruchtgebruik behouden. Vermits u graag in uw huis wilt blijven wonen, is dit voor u de meest geschikte optie.

Het is belangrijk dat de overeenkomst goed wordt opgesteld. Een van de clausules die u als verkoper het best laat opnemen, betreft een regeling voor het geval de koper niet meer correct betaalt. Het gebeurt wel eens dat kopers na enkele maanden ophouden te betalen. Laat daarom in de overeenkomst opnemen dat in dit geval de koop kan ontbonden worden, maar dat u de sommen die de koper al betaald heeft, mag behouden. U hebt dan geen verplichtingen meer tegenover de koper. U kunt uw huis dan bijvoorbeeld aan iemand anders op lijfrente verkopen.

Bij het bepalen van het maandelijkse bedrag (of de rente) dat de koper betaalt, moet rekening worden gehouden met de waarde van het huis. Als u het vruchtgebruik behoudt, wordt de rente berekend op de waarde van de naakte eigendom, uw leeftijd speelt een rol én de geldende interestvoet. De koper betaalt immers het bedrag van de aankoopprijs niet ineens maar doet dit in maandelijkse betalingen.

Weet wel dat u, als u het vruchtgebruik behoudt, de onroerende voorheffing moet betalen en de kosten van kleine herstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content