"Mijn vrouw en ik zijn resp. 77 en 78 jaar. Om ons inkomen wat aan te vullen, zouden we graag ons huis op lijfrente verkopen. Is het mogelijk een verkoop op lijfrente te doen aan je eigen kind? Of wordt dit dan als een schenking beschouwd?"

Een huis verkopen op lijfrente kan op twee manieren: u kunt de volledige eigendom van uw huis op lijrente verkopen, maar de overeenkomst kan ook voorzien in het behoud van het vruchtgebruik. De rente wordt dan berekend op de waarde van de naakte eigendom.

Er is zelfs nog een tussenweg mogelijk waarbij een dubbele rente wordt vastgelegd: een lager bedrag zolang de verkoper nog gebruikmaakt van de woning en een hogere wanneer de verkoper de woning verlaat.

Een huis op lijfrente verkopen aan uw eigen kind is mogelijk. Het is wel belangrijk dat de verkoop-overeenkomst een echt kanscontract is (als u op uw leeftijd een levensverwachting van 35 jaar zou nemen, zou dat niet als een echt kanscontract aanzien worden) en dat de rente hoog genoeg is. Zoniet zou de fiscus de verkoop kunnen herkwalificeren als een verdoken schenking. In Vlaanderen zijn de tarieven van de schenkingsrechten vergelijkbaar met die van de successierechten.

"Mijn vrouw en ik zijn resp. 77 en 78 jaar. Om ons inkomen wat aan te vullen, zouden we graag ons huis op lijfrente verkopen. Is het mogelijk een verkoop op lijfrente te doen aan je eigen kind? Of wordt dit dan als een schenking beschouwd?" Een huis verkopen op lijfrente kan op twee manieren: u kunt de volledige eigendom van uw huis op lijrente verkopen, maar de overeenkomst kan ook voorzien in het behoud van het vruchtgebruik. De rente wordt dan berekend op de waarde van de naakte eigendom. Er is zelfs nog een tussenweg mogelijk waarbij een dubbele rente wordt vastgelegd: een lager bedrag zolang de verkoper nog gebruikmaakt van de woning en een hogere wanneer de verkoper de woning verlaat. Een huis op lijfrente verkopen aan uw eigen kind is mogelijk. Het is wel belangrijk dat de verkoop-overeenkomst een echt kanscontract is (als u op uw leeftijd een levensverwachting van 35 jaar zou nemen, zou dat niet als een echt kanscontract aanzien worden) en dat de rente hoog genoeg is. Zoniet zou de fiscus de verkoop kunnen herkwalificeren als een verdoken schenking. In Vlaanderen zijn de tarieven van de schenkingsrechten vergelijkbaar met die van de successierechten.