In deze digitale tijden kan er al eens wat mislopen. Een confidentieel sms'je naar de verkeerde persoon sturen kan soms voor rode oortjes zorgen, maar daar verlies je geen geld mee. Door een verkeerde overschrijving uit te voeren kan dat wel gebeuren.

Verkeerd nummer

Aan papieren facturen hangt vaak nog een klassiek overschrijvingsformulier vast met een voorgedrukt nummer. Nu we steeds meer elektronisch betalen tik je dit nummer soms zelf in, wat al eens tot fouten kan leiden. "Toch gebeuren hier weinig ongelukken mee, want de kans dat je toevallig een ander rekeningnummer intikt is enorm klein, omdat niet elke cijfercombinatie overeenkomt met een rekeningnummer", zegt Isabelle Marchard van Felbelfin. De laatste twee cijfers van je rekeningnummer, ook wel het controlegetal genoemd, staan in een wiskundige verhouding tot de eerste tien. "Je zal dus bijna steeds een foutmelding krijgen. Dit geldt ook voor de gestructureerde mededeling. Er zijn dus al verschillende controle-elementen ingevoerd om een foutieve overschrijving te vermijden." Stuur je een overschrijving naar een oud nummer van iemand dat is afgesloten, dan krijg je ook zo'n foutmelding of wordt het geld terug op je rekening gestort.

Verkeerd bedrag

Erger is het als je een verkeerd bedrag, en zeker een hoger intikt. Een nulletje teveel betekent al meteen x 10. Ook hier worden missers beperkt omdat de meeste banken met een kaartlezer werken, waarbij je bij een elektronische inschrijving via dit toestel het bedrag van je overschrijving nog eens moet bevestigen. Ook bij andere systemen wordt op het einde van het proces nog eens een bevestiging gevraagd.

Onherroepelijk

Ligt de fout bij de bank, dan kan je je geld wel terugeisen. "Maar in andere gevallen geldt: betaald is betaald", zegt Isabelle Marchand. "Juridisch in zo'n opdracht onherroepelijk en kan ze dus niet worden geannuleerd. Daarom raden wij ook aan om telkens de naam van de begunstigde voluit in te vullen, zodat je steeds kan aantonen dat de betaling voor die bepaalde persoon bestemd was en deze 'te goeder trouw' werd ingevuld."

Bij een fout onbekend rekeningnummer kan je je bank vragen aan wie het nummer toebehoort en deze persoon of organisatie dan contacteren met de vraag het geld terug te storten. Bij een overschrijving met een verkeerd bedrag of naar een bekend maar verkeerd rekeningnummer contacteer je de tegenpartij rechtstreeks. Weigert die het geld terug te geven, dan kan je nog altijd naar de rechtbank stappen op grond van onverschuldigde betaling. Want wie iets gekregen heeft dat hem niet verschuldigd is, moet dit terugbetalen. Zie dan dat je de nodige bewijzen hebt, zoals bankafschriften die jouw betaling naar dit nummer bevestigen.

In deze digitale tijden kan er al eens wat mislopen. Een confidentieel sms'je naar de verkeerde persoon sturen kan soms voor rode oortjes zorgen, maar daar verlies je geen geld mee. Door een verkeerde overschrijving uit te voeren kan dat wel gebeuren.Aan papieren facturen hangt vaak nog een klassiek overschrijvingsformulier vast met een voorgedrukt nummer. Nu we steeds meer elektronisch betalen tik je dit nummer soms zelf in, wat al eens tot fouten kan leiden. "Toch gebeuren hier weinig ongelukken mee, want de kans dat je toevallig een ander rekeningnummer intikt is enorm klein, omdat niet elke cijfercombinatie overeenkomt met een rekeningnummer", zegt Isabelle Marchard van Felbelfin. De laatste twee cijfers van je rekeningnummer, ook wel het controlegetal genoemd, staan in een wiskundige verhouding tot de eerste tien. "Je zal dus bijna steeds een foutmelding krijgen. Dit geldt ook voor de gestructureerde mededeling. Er zijn dus al verschillende controle-elementen ingevoerd om een foutieve overschrijving te vermijden." Stuur je een overschrijving naar een oud nummer van iemand dat is afgesloten, dan krijg je ook zo'n foutmelding of wordt het geld terug op je rekening gestort.Erger is het als je een verkeerd bedrag, en zeker een hoger intikt. Een nulletje teveel betekent al meteen x 10. Ook hier worden missers beperkt omdat de meeste banken met een kaartlezer werken, waarbij je bij een elektronische inschrijving via dit toestel het bedrag van je overschrijving nog eens moet bevestigen. Ook bij andere systemen wordt op het einde van het proces nog eens een bevestiging gevraagd.Ligt de fout bij de bank, dan kan je je geld wel terugeisen. "Maar in andere gevallen geldt: betaald is betaald", zegt Isabelle Marchand. "Juridisch in zo'n opdracht onherroepelijk en kan ze dus niet worden geannuleerd. Daarom raden wij ook aan om telkens de naam van de begunstigde voluit in te vullen, zodat je steeds kan aantonen dat de betaling voor die bepaalde persoon bestemd was en deze 'te goeder trouw' werd ingevuld."Bij een fout onbekend rekeningnummer kan je je bank vragen aan wie het nummer toebehoort en deze persoon of organisatie dan contacteren met de vraag het geld terug te storten. Bij een overschrijving met een verkeerd bedrag of naar een bekend maar verkeerd rekeningnummer contacteer je de tegenpartij rechtstreeks. Weigert die het geld terug te geven, dan kan je nog altijd naar de rechtbank stappen op grond van onverschuldigde betaling. Want wie iets gekregen heeft dat hem niet verschuldigd is, moet dit terugbetalen. Zie dan dat je de nodige bewijzen hebt, zoals bankafschriften die jouw betaling naar dit nummer bevestigen.