Jarenlang was er een duidelijk verschil tussen het dag- en het nachttarief voor elektriciteit, waardoor veel mensen aparte meters lieten plaatsen. Want 's nachts ligt het tarief lager dan het enkelvoudige tarief, overdag iets hoger. Een doorsnee gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 KwH) dat 50% of meer tijdens de daluren (in de meeste regio's van 22 tot 7 uur, en in het weekend van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur) verbruikt, was dus een stuk goedkoper af. Maar is dat nu nog zo?

Kijk naar je verbruik

Voor wie minder dan 30% procent van zijn elektriciteit aan nachttarief verbruikt, is het enkelvoudige tarief steeds de beste keuze. Dat geldt ook voor mensen met zonnepanelen, die ook stroom op het net zetten. Maar wie meer verbruikt tijdens de daluren en eraan denkt om zijn enkele meter door een dubbele te vervangen, denkt beter twee keer na. De installatiekosten voor een dubbele meter bedragen ?300 tot ?400, een bedrag dat je door het lagere tarief moet proberen terug te verdienen. Enkel bij nieuwbouw kost een dubbele meter nauwelijks meer. Trouwens, wie zijn dubbele meter naar een enkele laat omzetten, betaalt ook, maar minder.

Distributietarieven wegen door

Hoewel het dag- en het nachttarief van de energieleveranciers steeds meer naar elkaar toegroeien, blijft een dubbele meter voor de meeste verbruikers voorlopig nog voordeliger, omwille van de distributiekosten die een groot deel van de factuur uitmaken. Eandis en Infrax, die instaan voor de distributie van elektriciteit, werken voor hun prijzen immers ook met een dag- en nachttarief.

Maar ook hier komt verandering in: de Vlaamse elektriciteitsregulator VREG wil de verrekening van de distributiekosten vanaf 2019 baseren op de capaciteit van je aansluiting thuis en niet langer op je reële verbruik, waardoor het verschil in nacht- en dagtarief bij de netoperatoren zou wegvallen. Zo wil men het energieverbruik beter spreiden over de dag en het piekverbruik 's avonds verminderen. Thierry Van Craenenbroeck, gedelegeerd bestuurder van de VREG: "Wie zijn enkele meter in een dubbele wil omzetten, kijkt beter even de kat uit de boom. Je kan die kosten op twee of drie jaar moeilijk terugverdienen. Want vanaf 2019 wordt waarschijnlijk gestart met slimme meters, die op een totaal andere manier werken."

Jarenlang was er een duidelijk verschil tussen het dag- en het nachttarief voor elektriciteit, waardoor veel mensen aparte meters lieten plaatsen. Want 's nachts ligt het tarief lager dan het enkelvoudige tarief, overdag iets hoger. Een doorsnee gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 KwH) dat 50% of meer tijdens de daluren (in de meeste regio's van 22 tot 7 uur, en in het weekend van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur) verbruikt, was dus een stuk goedkoper af. Maar is dat nu nog zo?Voor wie minder dan 30% procent van zijn elektriciteit aan nachttarief verbruikt, is het enkelvoudige tarief steeds de beste keuze. Dat geldt ook voor mensen met zonnepanelen, die ook stroom op het net zetten. Maar wie meer verbruikt tijdens de daluren en eraan denkt om zijn enkele meter door een dubbele te vervangen, denkt beter twee keer na. De installatiekosten voor een dubbele meter bedragen ?300 tot ?400, een bedrag dat je door het lagere tarief moet proberen terug te verdienen. Enkel bij nieuwbouw kost een dubbele meter nauwelijks meer. Trouwens, wie zijn dubbele meter naar een enkele laat omzetten, betaalt ook, maar minder.Hoewel het dag- en het nachttarief van de energieleveranciers steeds meer naar elkaar toegroeien, blijft een dubbele meter voor de meeste verbruikers voorlopig nog voordeliger, omwille van de distributiekosten die een groot deel van de factuur uitmaken. Eandis en Infrax, die instaan voor de distributie van elektriciteit, werken voor hun prijzen immers ook met een dag- en nachttarief.Maar ook hier komt verandering in: de Vlaamse elektriciteitsregulator VREG wil de verrekening van de distributiekosten vanaf 2019 baseren op de capaciteit van je aansluiting thuis en niet langer op je reële verbruik, waardoor het verschil in nacht- en dagtarief bij de netoperatoren zou wegvallen. Zo wil men het energieverbruik beter spreiden over de dag en het piekverbruik 's avonds verminderen. Thierry Van Craenenbroeck, gedelegeerd bestuurder van de VREG: "Wie zijn enkele meter in een dubbele wil omzetten, kijkt beter even de kat uit de boom. Je kan die kosten op twee of drie jaar moeilijk terugverdienen. Want vanaf 2019 wordt waarschijnlijk gestart met slimme meters, die op een totaal andere manier werken."