Onderzoekers ontdekten dat de cognitieve prestaties van mensen van middelbare leeftijd verbeterden naarmate de werkweek toenam tot 25 uur per week. Wanneer de week meer dan 25 uur telde, verminderde de globale prestatie van de proefpersonen door "vermoeidheid en stress".

Voor het onderzoek werden 3.000 Australische mannen en 3.500 vrouwen uitgenodigd om een reeks van cognitieve testen te vervullen terwijl hun werkgewoontes werden geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat diegenen die 25 uur per week werkten, het best presteerden. Bij diegenen die 55 uur per week werkten, waren de resultaten slechter dan bij gepensioneerde of werkloze deelnemers.

"Veel landen gaan de pensioenleeftijd verhogen door de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor pensioenuitkeringen uit te stellen. Dat betekent dat meer mensen op latere leeftijd blijven werken", zei professor Colin McKenzie van de Keio Universiteit in Japan, een van de drie auteurs van de studie, aan de Britse krant The Times. "We wijzen erop dat verschillen in het aantal werkuren belangrijk zijn om de cognitieve functies bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen te behouden." Deeltijds werken op middelbare of oudere leeftijd kan volgens de professor hiervoor doeltreffend zijn.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Melbourne Institute Worker Paper Series.

Onderzoekers ontdekten dat de cognitieve prestaties van mensen van middelbare leeftijd verbeterden naarmate de werkweek toenam tot 25 uur per week. Wanneer de week meer dan 25 uur telde, verminderde de globale prestatie van de proefpersonen door "vermoeidheid en stress".Voor het onderzoek werden 3.000 Australische mannen en 3.500 vrouwen uitgenodigd om een reeks van cognitieve testen te vervullen terwijl hun werkgewoontes werden geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat diegenen die 25 uur per week werkten, het best presteerden. Bij diegenen die 55 uur per week werkten, waren de resultaten slechter dan bij gepensioneerde of werkloze deelnemers. "Veel landen gaan de pensioenleeftijd verhogen door de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor pensioenuitkeringen uit te stellen. Dat betekent dat meer mensen op latere leeftijd blijven werken", zei professor Colin McKenzie van de Keio Universiteit in Japan, een van de drie auteurs van de studie, aan de Britse krant The Times. "We wijzen erop dat verschillen in het aantal werkuren belangrijk zijn om de cognitieve functies bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen te behouden." Deeltijds werken op middelbare of oudere leeftijd kan volgens de professor hiervoor doeltreffend zijn.Het onderzoek werd gepubliceerd in de Melbourne Institute Worker Paper Series.