Toch was vorig jaar een atypisch jaar voor de Vlaamse huurmarkt. Voor het eerst sinds vele jaren werden nieuwe verhuringen minder snel duurder dan lopende huurcontracten. Normaal gezien is die trend altijd omgekeerd. De inflatie bedroeg 10% tot 11%, terwijl nieuwe verhuringen in 2022 'slechts' 4,7% duurder waren, wat wel nog steeds neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen steeg van 778 euro in 2021 tot 815 euro in 2022.

In Vlaanderen worden de regels strenger. En hoe zit het in Wallonië en Brussel? Loont het trouwens de moeite om regenwater op te vangen?

De vastgoedmarkt staat op een keerpunt. Steeds vaker bepalen de kopers de prijs. Hoe maak je je woning aantrekkelijk zonder al te grote kosten? Door energieaanpassingen of door de boel op te frissen?

Als je een bod wil doen op vastoed, vraagt de verkoper of vastgoedmakelaar je meestal om dat op papier te zetten. Waarop moet je dan allemaal letten?

Verhuur je een huis of appartement waar jouw huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, dan kan je de huur meestal jaarlijks indexeren. Voortaan speelt de energiezuinigheid van de woning daarbij een rol, in de drie gewesten.

In 2022 zijn de vastgoedprijzen in België met 5,6 procent gestegen. Dat meldt het vastgoedplatform Immoweb dinsdag op basis van zijn jaarlijkse Prijsmeter. Die stijging is hoger dan vorig jaar (4,6 procent), maar wel iets lager dan in 2020 (6,1 procent).

Nog nooit hebben kopers en verkopers zoveel rekening gehouden met energiezuinigheid als vandaag. Notaris.be somt een aantal redenen op waarom dat zo is.

Voor de aankoop en de financiering met een krediet voor een woning met een aankoopsom tot en met 850.000 euro komt er vanaf 1 januari 2023 een korting voor de kopers. Voor familiale akten zoals een zorgvolmacht of een akte van erfopvolging, wordt het ereloon nu vastgelegd.

De energiecrisis treft veel mensen. Zeker ook huurders die in slecht geïsoleerde huizen wonen. Daarom besliste de Vlaamse regering dat verhuurders van woningen met EPC label E of F de huur een jaar lang niet mogen indexeren.

De hypotheekrente stijgt. Wat gaan de huizenprijzen doen? Is dit een goed moment om je eigen (te grote) huis te verkopen? En gaan jongeren jouw huis nog wel willen kopen, wetend dat het veel energierenovatie vergt?

Vanaf 1 september kan met "Mijn VerbouwLening" een goedkope verbouwlening aangevraagd worden. Wie behoort tot de laagste en middeninkomens kan zo renteloos tot 60.000 euro lenen voor verbouwwerkzaamheden, die focussen op woningkwaliteit of op het verbeteren van de energieprestatie.

Als jullie als broers en zussen, bijvoorbeeld, erven wat jullie ouders jullie nalaten, dan worden jullie willens nillens plots mede-eigenaar van zaken zoals een huis, een beleggingsportefeuille, kunstwerken,... Hoe moet je die goederen verdelen?

De laatste jaren zijn de verkooprechten - beter bekend als registratierechten - die je in Vlaanderen betaalt als je een huis of appartement koopt sterk gedaald. Het speelt wel een rol of het je enige woning is of niet.

Door de stijging van de materiaalprijzen stellen kandidaat-bouwers en verbouwers hun project uit (of annuleren het zelfs) uit angst het niet meer te zullen kunnen betalen. De enige uitzondering zijn werken om energie te besparen.

De inflatie doet de prijzen stijgen. Ook die van je huurwoning. Wanneer mag je verhuurder de prijs verhogen en volgens welke formule? En waar vind je de indexcijfers?

De hypotheekrente stijgt. Gaan de huizenprijzen nu dalen? Het is de vraag van één miljoen... Kunnen onze kinderen nog wel vastgoed kopen, ook als ze geen hulp krijgen? Wat is het nut van (fiscale) stimuli? Tal van vragen, economisch en juridisch, worden beantwoord in het boek "Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn".