Handelaars en vrije beroepen kunnen sinds 1 oktober 2014 het totaalbedrag op het kasticket naar de dichtste 0 of 5 cent afronden. Tot nu kon dit enkel voor volledig of gedeeltelijke contante betalingen (cash of met maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques), maar vanaf vrijdag 8 januari geldt dit ook voor elektronische betalingen.

Het principe

De handelaar kiest vrij of hij deelneemt aan het systeem of niet. Afronden mag op voorwaarde dat:

  • de betaling gebeurt in de fysieke aanwezigheid van de consument;
  • het totaalbedrag van het kasticket wordt afgerond (en niet artikel per artikel);
  • de handelaar consequent afrondt, dit wil zeggen zowel naar boven als naar beneden conform de afrondingsregels;
  • de handelaar een specifiek pictogram (zie verder) gebruikt op een duidelijk zichtbare manier.

Als de handelaar voor afronding heeft gekozen, is hij verplicht de afronding toe te passen voor alle klanten.
De klant ziet op het kasticket zowel het oorspronkelijke totaalbedrag als het afgeronde bedrag, dat hij dus moet betalen.
Dit principe geldt voor de fysieke verkoop van alle producten. Ook apothekers, die tot nu toe uitgesloten waren van de mogelijkheid tot afronden, kunnen dit nu toepassen.

Het totaalbedrag van het kasticket wordt afgerond naar de dichtste 0 of 5 cent, naar beneden of naar boven.

Handelaars die voor de afronding kiezen, moeten op een goed zichtbare manier het volgende pictogram in kleur ophangen. Ze kunnen dit pictogram downloaden van de website (http://goedafgerond.belgium.be) of verkrijgen via de FOD Economie of FOD Financiën.

Wat gebeurt er met de muntstukken van 1 en 2 eurocent?

De stukken van 1 en 2 eurocent blijven wettelijke betaalmiddelen. Ze worden niet uit omloop genomen en behouden hun waarde.
De consumenten mogen ze nog altijd gebruiken en moeten ze aanvaarden als een handelaar teruggeeft in stukken van 1 en 2 eurocent.
Meer inlichtingen en een handig overzicht van de meest gestelde vragen vindt u terug op onze website:
http://goedafgerond.belgium.be

Handelaars en vrije beroepen kunnen sinds 1 oktober 2014 het totaalbedrag op het kasticket naar de dichtste 0 of 5 cent afronden. Tot nu kon dit enkel voor volledig of gedeeltelijke contante betalingen (cash of met maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques), maar vanaf vrijdag 8 januari geldt dit ook voor elektronische betalingen.De handelaar kiest vrij of hij deelneemt aan het systeem of niet. Afronden mag op voorwaarde dat: Als de handelaar voor afronding heeft gekozen, is hij verplicht de afronding toe te passen voor alle klanten. De klant ziet op het kasticket zowel het oorspronkelijke totaalbedrag als het afgeronde bedrag, dat hij dus moet betalen. Dit principe geldt voor de fysieke verkoop van alle producten. Ook apothekers, die tot nu toe uitgesloten waren van de mogelijkheid tot afronden, kunnen dit nu toepassen. Het totaalbedrag van het kasticket wordt afgerond naar de dichtste 0 of 5 cent, naar beneden of naar boven.Handelaars die voor de afronding kiezen, moeten op een goed zichtbare manier het volgende pictogram in kleur ophangen. Ze kunnen dit pictogram downloaden van de website (http://goedafgerond.belgium.be) of verkrijgen via de FOD Economie of FOD Financiën.De stukken van 1 en 2 eurocent blijven wettelijke betaalmiddelen. Ze worden niet uit omloop genomen en behouden hun waarde. De consumenten mogen ze nog altijd gebruiken en moeten ze aanvaarden als een handelaar teruggeeft in stukken van 1 en 2 eurocent. Meer inlichtingen en een handig overzicht van de meest gestelde vragen vindt u terug op onze website: http://goedafgerond.belgium.be