Van Quickenborne wil die voorwaarde optrekken naar 312 dagen. Op die manier wordt een achterpoortje van "sociale shopping" gesloten, aldus de vicepremier.

Ouderen die over onvoldoende financiële middelen beschikken, kunnen een IGO aanvragen. De voorbije tien jaar werd de leeftijdsvoorwaarde voor een IGO al opgetrokken van 62 naar 65 jaar. Minister van Pensioenen Van Quickenborne wil nu ook de werkvoorwaarden verstrengen voor 65-plussers van buiten de EU.

Als mensen van buiten de EU hier gewerkt hebben, hebben zij in principe recht op een Belgisch pensioen. Wanneer ze toch over onvoldoende financiële middelen beschikken, kunnen ze samen met hun Belgisch pensioen een IGO aanvragen. Vandaag kan dat al na één dag gewerkt te hebben. Van Quickenborne wil dat optrekken tot 312 voltijdse werkdagen.

"Je kunt niet na één virtuele dag hier gewerkt te hebben na je 65ste aan het uitkeringsinfuus van de inkomensgarantie voor ouderen te komen hangen. Dat tart alle verbeelding", legt Van Quickenborne uit. "Er is heel wat armoede onder gepensioneerden. Reden te meer om de pensioenmiddelen prioritair in te zetten voor de mensen die tijdens hun leven hier ook hebben gewerkt, zich solidair hebben getoond en bijgedragen hebben aan onze sociale zekerheid".

De verstrenging die Van Quickenborne voorstelt, komt bovenop de eerdere verstrenging van de gezinshereniging. Toen werd onder meer afgesproken dat Belgen en niet-Europeanen die een familielid willen laten overkomen, moeten kunnen bewijzen dat ze over behoorlijke huisvesting en voldoende bestaansmiddelen beschikken. "Situaties waarbij men de ouders via gezinshereniging naar hier bracht en hen pro forma één dag inschreef bij de kruidenier om de hoek om hen recht te geven op de IGO, moeten hiermee definitief tot het verleden behoren", besluit de Pensioenminister.

Van Quickenborne wil die voorwaarde optrekken naar 312 dagen. Op die manier wordt een achterpoortje van "sociale shopping" gesloten, aldus de vicepremier.Ouderen die over onvoldoende financiële middelen beschikken, kunnen een IGO aanvragen. De voorbije tien jaar werd de leeftijdsvoorwaarde voor een IGO al opgetrokken van 62 naar 65 jaar. Minister van Pensioenen Van Quickenborne wil nu ook de werkvoorwaarden verstrengen voor 65-plussers van buiten de EU.Als mensen van buiten de EU hier gewerkt hebben, hebben zij in principe recht op een Belgisch pensioen. Wanneer ze toch over onvoldoende financiële middelen beschikken, kunnen ze samen met hun Belgisch pensioen een IGO aanvragen. Vandaag kan dat al na één dag gewerkt te hebben. Van Quickenborne wil dat optrekken tot 312 voltijdse werkdagen."Je kunt niet na één virtuele dag hier gewerkt te hebben na je 65ste aan het uitkeringsinfuus van de inkomensgarantie voor ouderen te komen hangen. Dat tart alle verbeelding", legt Van Quickenborne uit. "Er is heel wat armoede onder gepensioneerden. Reden te meer om de pensioenmiddelen prioritair in te zetten voor de mensen die tijdens hun leven hier ook hebben gewerkt, zich solidair hebben getoond en bijgedragen hebben aan onze sociale zekerheid".De verstrenging die Van Quickenborne voorstelt, komt bovenop de eerdere verstrenging van de gezinshereniging. Toen werd onder meer afgesproken dat Belgen en niet-Europeanen die een familielid willen laten overkomen, moeten kunnen bewijzen dat ze over behoorlijke huisvesting en voldoende bestaansmiddelen beschikken. "Situaties waarbij men de ouders via gezinshereniging naar hier bracht en hen pro forma één dag inschreef bij de kruidenier om de hoek om hen recht te geven op de IGO, moeten hiermee definitief tot het verleden behoren", besluit de Pensioenminister.