Turtelboom lanceert website om de werkstraf beter bekend te maken

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft donderdag in Vilvoorde de website werkstraf.be gelanceerd. De website is bedoeld om de werkstraf beter bekend te maken bij alle betrokkenen.

De werkstraf werd in 2002 ingevoerd als derde strafmogelijkheid, naast de celstraf en geldboete, en houdt de verplichting in om minimum 20 en maximum 300 uren (600 uren in geval van recidive) te gaan werken in openbare diensten, vzw’s of stichtingen. In 2013 werden 9.850 nieuwe werkstraffen uitgevoerd, goed voor 951.504 uren of 40.000 volledige dagen. Ongeveer 80 procent van de straffen wordt goed uitgevoerd.

Met de nieuwe site wil Turtelboom vooreerst nieuwe organisaties aantrekken die werkstraffen aanbieden. De justitiehuizen, die de veroordeelde een werkplaats helpen zoeken en voor opvolging zorgen, beschikken momenteel over 4.247 plaatsen, waarvan 1.901 in openbare diensten. Terwijl de werkstraf goed gekend is bij de meeste administraties – 79 procent van de gemeenten doet mee – is dat minder het geval bij vzw’s en het maatschappelijk middenveld. Het is vooral voor werk in het weekend dat er nog nieuwe organisaties worden gezocht.

De site wil ook magistraten nog meer overtuigen van het nut van de werkstraf. Turtelboom wees er donderdag op dat de justitiehuizen er tussen juli 2012 en november 2013 in slaagden om de wachtlijsten voor werkstraffen te verminderen van 1.820 tot 261. “Vandaag behandelt een justitieassistent een werkstraf gemiddeld binnen de acht dagen en is de veroordeelde binnen twee maanden aan het werk, waardoor er effectief een link is tussen de veroordeling en de straf. Het is bovendien een zinvolle straf vermits uit onderzoek blijkt dat recidive bij een werkstraf ten bate van de gemeenschap kleiner is dan bij het uitzitten van een korte gevangenisstraf”. In een Nederlands onderzoek uit 2009 is sprake van 47 procent minder recidive.

Tijdens de persontmoeting getuigde een jonge vrouw die omwille van het bezit van cannabis veroordeeld werd tot een werkstraf en deze uitvoert in de stadsadministratie van Vilvoorde. Hier werkt ze mee aan evenementen. De vrouw hielp bijvoorbeeld bij het klaarzetten van de kerstmarkt, werkte een flyer uit, zal de website van de stad gaan “opvrolijken”. Ze stelde heel blij te zijn dat ze dit werk kon doen en als werkende moeder niet naar de gevangenis moest. Vilvoorde biedt in totaal negen werkplaatsen aan, waarvan zes in de stadsadministratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content