Scheiding van goederen klinkt niet romantisch. Maar je hoeft niet alles te scheiden. Je kan het stelsel ook net kiezen om elkaars vermogens veilig te stellen. En de laatste wetsaanpassing zorgt voor extra bescherming voor de partner met het kleinste vermogen.
In 2019 werden er 23.914 huwelijkscontracten gesloten tussen gehuwden, veel meer dan de 12.844 huwelijkscontracten tussen aanstaande echtgenoten. Een huwelijkscontract biedt nu meer mogelijkheden om tegemoet te komen aan de wensen van nieuw samengestelde gezinnen.
De meeste huwelijkscontracten worden niet gesloten tussen wie op trouwen staat, zo meldt de Federatie van het notariaat, maar door oudere echtparen die al jaren samen zijn.
Het erf- en huwelijksvermogensrecht zijn grondig veranderd. De Federatie van het notariaat organiseert daarom een chatbot (chatten via een robot) voor wie trouwplannen heeft.
Dankzij het nieuwe huwelijksvermogensrecht worden echtgenoten beter beschermd bij scheiding en overlijden. Ook onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht kunnen partners kiezen voor het wettelijke stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten), het stelsel van scheiding van goederen en het stelsel van algehele gemeenschap. Maar de nieuwe wet verduidelijkt wel wat eigen en gemeenschappelijk is als je trouwt onder het wettelijke stelsel.
Je kinderen kan je nooit helemaal gelijk behandelen. Toch is praten over wat je aan je ene kind gaf en hoe je je andere kind financieel steunde, belangrijk. Met een familiale erfovereenkomst kan je voortaan evenwicht creëren en later conflicten vermijden.
Eveneens op 1 september 2018 werd in Vlaanderen de erfbelasting aan het nieuwe erfrecht aangepast. Dat betekent lagere tarieven in de zijlijn, een grotere bescherming voor de langstlevende partner en een fiscale erfenissprong.
Sinds 1 september 2018 doe je met de helft van je nalatenschap wat je zelf wil. Dat is niet alleen goed nieuws, het schept ook mogelijkheden voor nieuw samengestelde gezinnen.