Onlangs besliste een groot aantal verzekeraars om hun gegarandeerde rente voor groepsverzekeringen te verlagen tot 2,25 of zelfs 1,75 procent en niet langer 3,75 of 3,25 procent aan te bieden. Volgens de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) moeten de werkgevers dan het eventuele tekort bijpassen als het totale rendement dat de verzekeraar biedt, kleiner zou uitvallen dan het percentage dat wettelijk is vooropgesteld.

Volgens Test-Aankoop overdrijven de verzekeraars zwaar in dit dossier. De consumentenorganisatie denkt dat de werkgevers op korte termijn wellicht niet of nauwelijks zullen moeten bijpassen. "Om meer dan één reden zal het gemiddelde totaalrendement minstens de komende drie jaren voor velen telkens nog steeds 3,25 procent bedragen", klinkt het.

Test-Aankoop vraagt aan de overheid om de wettelijk gegarandeerde rendementen van 3,75 procent of 3,25 procent niet te wijzigen. "Een gegarandeerd rendement van 1,75 procent zoals de verzekeraars nu geven, is niet meer ernstig. Ze wentelen het gegarandeerd rendement op die manier gewoon op de werkgevers af. Ze zouden best wat meer verantwoordelijkheid mogen dragen", aldus Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie vindt dat er een verbod moeten komen op het aanrekenen van uitstapkosten als het rendement van de verzekeraar zakt en een bedrijf naar een andere verzekeraar wil overstappen. "Voorts zouden verzekeraars bij wet moeten worden verplicht om toe te lichten wat ze exact in portefeuille hebben. Zo valt beter vast te stellen of ze niet overdrijven", besluit Test-Aankoop.

Onlangs besliste een groot aantal verzekeraars om hun gegarandeerde rente voor groepsverzekeringen te verlagen tot 2,25 of zelfs 1,75 procent en niet langer 3,75 of 3,25 procent aan te bieden. Volgens de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) moeten de werkgevers dan het eventuele tekort bijpassen als het totale rendement dat de verzekeraar biedt, kleiner zou uitvallen dan het percentage dat wettelijk is vooropgesteld. Volgens Test-Aankoop overdrijven de verzekeraars zwaar in dit dossier. De consumentenorganisatie denkt dat de werkgevers op korte termijn wellicht niet of nauwelijks zullen moeten bijpassen. "Om meer dan één reden zal het gemiddelde totaalrendement minstens de komende drie jaren voor velen telkens nog steeds 3,25 procent bedragen", klinkt het. Test-Aankoop vraagt aan de overheid om de wettelijk gegarandeerde rendementen van 3,75 procent of 3,25 procent niet te wijzigen. "Een gegarandeerd rendement van 1,75 procent zoals de verzekeraars nu geven, is niet meer ernstig. Ze wentelen het gegarandeerd rendement op die manier gewoon op de werkgevers af. Ze zouden best wat meer verantwoordelijkheid mogen dragen", aldus Test-Aankoop. De consumentenorganisatie vindt dat er een verbod moeten komen op het aanrekenen van uitstapkosten als het rendement van de verzekeraar zakt en een bedrijf naar een andere verzekeraar wil overstappen. "Voorts zouden verzekeraars bij wet moeten worden verplicht om toe te lichten wat ze exact in portefeuille hebben. Zo valt beter vast te stellen of ze niet overdrijven", besluit Test-Aankoop.