Te koop: huis met zonnepanelen

Vijf jaar geleden liet je zonnepanelen plaatsen. Vandaag zet je je huis te koop. Verkoop je die gewoon mee? Hoe reken je dit door in de prijs?

Zonnepanelen maken deel uit van het huis dat je verkoopt, net zoals alles wat ‘vastzit’ aan een woning : centrale verwarming, sanitaire installaties, een uitgeruste keuken,.... De panelen worden dus samen met je huis verkocht, waardoor het een meerwaarde heeft. De nieuwe eigenaars zullen op zijn minst een lagere elektriciteitsfactuur betalen.

De (rest)waarde bepalen

Hoe bepaal je de extra prijs die je voor je woning kunt vragen?

  • Je zou je kunnen baseren op het budget dat de nieuwe eigenaar vandaag zou moeten besteden om het huis met een gelijkaardige installatie uit te rusten. Eén nadeel hierbij: de prijs van zonnepanelen is de laatste vijf jaar enorm gedaald. Ter indicatie kunnen we stellen dat een installatie van 3kWc – de meest voorkomende voor zonnepanelen voor een particuliere woning – vandaag 5000 tot ? 7000 kost, maar vijf jaar geleden twee tot drie keer zoveel kostte.
  • Een tweede mogelijkheid is het financieel voordeel dat de nieuwe eigenaar uit de panelen zal halen te becijferen. Meestal wordt ervan uitgegaan dat zonnepanelen 20 tot 25 jaar kunnen functioneren. Als je panelen vijf jaar geleden geplaatst werden zullen ze de elektriciteitsfactuur nog 15 tot 20 jaar drukken. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat het rendement van de zonnepanelen met de tijd wat afneemt. En dan zijn er natuurlijk nog de resterende groenestroomcertificaten (die 5 jaar geleden nog een behoorlijk bedrag vertegenwoordigden).

WEETJE Er bestaan programma’s die je kunnen helpen bij het maken van een schatting. Apere bijvoorbeeld stelt een financiële simulator voor op de website (wel enkel in het Frans te raadplegen: www.apere.be)

De groenestroomcertificaten overdragen

Vermits de koper de installatie samen met het huis koopt, zal hij de groenestroomcertificaten ontvangen. Het overdragen van de eigendom van je woning moet je melden aan de distributienetbeheerder waar je installatie bij is aangesloten. Je vult daarvoor samen met de nieuwe eigenaar een formulier in, dat je terugvindt op volgende websites:

– In Vlaanderen: www.vreg.be (Vlaamse Regulator van de Energie- en Gasmarkt), gratis nummer 1700.

– In Brussel: www.brugel.be (Klik op Publicaties, Forumulieren),( 0800 97 198.

– In Wallonië: la Commission wallonne pour l’énergie (Cwape): www.cwape.be (modification de compte Volet 2 C3), 081 33.08.10.

De groenestroomcertificaten worden ingeschreven op een open rekening van de koper en zullen na de overdracht aan hem worden betaald.

WEETJE Bij een eenvoudige wijziging van eigenaar zal er geen nieuwe controle gebeuren door het erkende controleorganisme.



Partner Content