Episode 1: Op 10 februari 2014 schreven wij dat de regering het wetsontwerp van minister van Financiën, Koen Geens, had goedgekeurdom afrondingen mogelijk te maken waardoor de muntjes van 1 en 2 cent uit uw portemonnee zouden verdwijnen.Het totaal bedrag van uw aankopen zou - naar boven of naar beneden - afgerond worden tot op de 5 cent. Het is dus niet zo dat de prijs van elk product dat u koopt zal afgerond worden, enkel de totaalprijs.

Episode 2: Op 21 maart 2014 lieten wij weten dat het in de ministerraad goedgekeurde ontwerp om de muntjes van één en twee cent te laten verdwijnen, in tweede lezing alsnog gesneuveld was. De PS - die eerder al bedenkingen had ivm mogelijk koopkrachtverlies - wou uitzonderingen voor de aankoop van medicijnen en elektronische betalingen.

Episode 3: Op 28 maart 2014 heeft de regering beslist om de mogelijke afronding aan de kassa toch toe te laten. Maar dan wel mits twee beperkignen:

  • De afronding zal enkel maar mogen voor cash geld (op het totaalbedrag, niet op de prijs van elk product afzonderlijk). Betalingen met de bankkaart zullen nog steeds tot op de centiem gebeuren. En het principe dat handelaars vrij kiezen of ze cashbetalingen afronden of niet, blijft overeind. Vermits er eigenlijk alsmaar minder cash betaald wordt, zal het wel nog even duren eer de stukjes van één en twee cent werkelijk verdwenen zullen zijn...
  • Apothekers mogen de prijs van geneesmiddelen niet afronden.
Episode 1: Op 10 februari 2014 schreven wij dat de regering het wetsontwerp van minister van Financiën, Koen Geens, had goedgekeurdom afrondingen mogelijk te maken waardoor de muntjes van 1 en 2 cent uit uw portemonnee zouden verdwijnen.Het totaal bedrag van uw aankopen zou - naar boven of naar beneden - afgerond worden tot op de 5 cent. Het is dus niet zo dat de prijs van elk product dat u koopt zal afgerond worden, enkel de totaalprijs.Episode 2: Op 21 maart 2014 lieten wij weten dat het in de ministerraad goedgekeurde ontwerp om de muntjes van één en twee cent te laten verdwijnen, in tweede lezing alsnog gesneuveld was. De PS - die eerder al bedenkingen had ivm mogelijk koopkrachtverlies - wou uitzonderingen voor de aankoop van medicijnen en elektronische betalingen.Episode 3: Op 28 maart 2014 heeft de regering beslist om de mogelijke afronding aan de kassa toch toe te laten. Maar dan wel mits twee beperkignen: