© Getty Images/iStockphoto

Snel rijk met cryptomunten of alles kwijt met corrupte munten?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De publieke aandacht van cryptomunten is de jongste tijd sterk gestegen. Investeren in cryptomunten is populair, maar het zorgt er ook voor dat er een pak meer mensen opgelicht worden.

Wie in bitcoins of andere virtuele munten investeert bij iemand met slechte bedoelingen, is die bijna zeker kwijt. Maar fraude kan ook bij online shoppen, of gokken op sportwedstrijden.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kregen de FOD Economie en de autoriteit voor Financiële Markten en Diensten al 329 meldingen van fraude, van minstens 118 slachtoffers. Zij werden meestal via email, sociale media of telefonisch benaderd om te investeren in bitcoins en almaar meer geld in te brengen, maar zagen van die inbreng niets terug. In totaal gaat het om 2,2 miljoen euro.

Vicepremier Peeters wijst er bovendien op dat de meeste fraudegevallen niet worden gemeld. Uit onderzoek van Europol blijkt dat slechts 4 procent aan het licht komt. “Dit is dus het topje van de ijsberg. In België hebben we berekend dat er elk jaar zowat 130 miljoen euro aan schade is.”

Daar wil de minister van Economie nu iets aan doen. De federale overheid lanceert een sensibiliseringscampagne die waarschuwt voor de gevaren van cryptomunten.

4 vuistregels om oplichting met cryptomunten te vermijden

Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de website gekend staat voor fraude op temooiomwaartezijn.be. Op deze website vind je een lijst met 42 websites die vermoedelijk frauduleus zijn. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.

Deel nooit persoonlijke gegevens. Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.

Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner. En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren.

Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Meld elkfraudegeval

Zelf iets verdachts gezien, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kan je terecht op de website temooiomwaartezijn.be.

“Hoe meer slachtoffers zich melden, hoe groter de kans dat we oplichters kunnen stoppen”, zegt Peeters. “Maar we willen uiteraard ook dat minder mensen in de val trappen. Minder menselijke drama’s, minder sociale en economische schade. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat vele miljoenen euro’s minder in handen van criminelen terechtkomen.”

Later dit jaar lanceert de federale overheid nog twee andere campagnes rond online fraude, meer bepaald rond beleggingsfraude en vriendschapsfraude.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content