Slechts een op de tien dient aanvraag in voor faillissementsuitkering

25/02/13 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Volgens ondernemersorganisatie Unizo dienst slecht een op de tien gefailleerde ondernemers een aanvraag in voor een faillissementsuitkering.

Slechts een op de tien dient aanvraag in voor faillissementsuitkering

© BELGA

"Met slechts één aanvraag op de tien faillissementen is de faillissementsuitkering duidelijk te weinig bekend bij de ondernemers", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt. "Bovendien moet de ondernemer een waar administratief hindernissenparcours overwinnen, bovenop het menselijke leed waar hij dan al mee kampt."

Een gefailleerde ondernemer moet daarvoor langs bij onder meer zijn sociaal verzekeringsfonds, de VDAB/Actiris/Forem, de RVA, het ziekenfonds en zijn OCMW. Daarom pleit Unizo voor een drastische vereenvoudiging van de procedure. "Het is niet aan de zelfstandige om uit te zoeken onder welk stelsel hij valt en op welke uitkering hij recht heeft", klinkt het bij de ondernemingsorganisatie.

In 2012 gingen 10.486 bedrijven over de kop, maar slechts 1.246 gefailleerde ondernemers dienden een aanvraag in voor een faillissementsuitkering in, weet Unizo. Van die aanvragen werden er 717 goedgekeurd.

Onze partners