Rentedaling ondermijnt nu ook opbrengst levensverzekeringen

Na bankproducten worden nu ook spaarverzekeringen getroffen door de rentedaling. Zowel de prijsbreker Patronale als de grote speler AG Insurance verlaagt volgende week de rente op tak21-producten. Dat schrijft De Tijd.

Talloze banken verlaagden de jongste weken al de rente op spaarboekjes, kasbons en termijnrekeningen. Nu zijn de spaarverzekeringen aan de beurt. Een tak21-product is een verzekering met meestal een gewaarborgde rente van 2,25 tot 2,50 procent en een variabele winstdeelname. De rente is vrijgesteld van roerende voorheffing als de belegger de verzekering meer dan acht jaar in portefeuille houdt.

Patronale verlaagt op 21 april de gewaarborgde rente op al haar tak21-formules van 3,25 naar 2,75 procent. “De rente op obligaties daalt’, zegt de kleine verzekeraar als verklaring in de krant. Het bedrijf bood de hoogste gewaarborgde rente op de markt.

AG Insurance verlaagt op 16 april de gewaarborgde rente op het tak21-product Top Safe Invest Long tot 2,35 procent. Voor andere formules verandert er voorlopig niets. Allianz kondigde vorige week al aan dat het de gewaarborgde rente verlaagt. De nieuwe, lagere rente geldt alleen voor nieuwe stortingen.

De algemene rentedaling maakt het spaarders moeilijk hun koopkracht met veilige producten op peil te houden, merkt De Tijd op. De inflatie bedroeg in maart 3,37 procent. Het uitstaande bedrag aan tak21-producten bedraagt zowat 120 miljard euro. Spaarverzekeringen zijn dus veel populairder dan kasbons (35 miljard), maar minder belangrijk dan spaarboekjes (223 miljard).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content