Als u een onroerend goed koopt - een huis of een grond - dan bent u registratierechten verschuldigd. Deze belasting wordt berekend op de verkoopprijs en de lasten, met als minimale basis het kadastraal inkomen. Momenteel bedragen de registratierechten 10% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel.

Een lager tarief is mogelijk, onder andere wanneer u een 'bescheiden woning' koopt.

Duwtje in de rug voor bescheiden woningen

Koopt u een bescheiden woning, dan kunt u van een verlaagd tarief genieten:

  • van 6% op een deel van de belastbare basis als u onroerend goed koopt in Wallonië. Als de woning aangekocht wordt met een sociale lening verlaagt het tarief naar 5%.
  • van 5% in Vlaanderen.

In Brussel werd het stelsel van bescheiden woningen opgeheven.

Voorwaarde

Zowel in Wallonië als Vlaanderen is de voorwaarde voor het verlaagd tarief dat het Kadastraal inkomen (KI) van de woning niet boven een bepaald bedrag uitkomt. Het bedrag varieert in functie van het aantal kinderen dat de koper ten laste heeft.

Kinderen ten laste

Kadastraal inkomen

0- 2

? 745

3 of 4

? 845

5 of 6

? 945

7 en meer

? 1.045

Minder gunstig tarief in Wallonië

Het verlaagd tarief van 6% registratierechten wordt toegepast op de eerste schijf van de aankoopprijs van de woning. In Wallonië varieert het bedrag van deze schijf volgens de zone waar men een onroerend goed koopt.

  • Zo gaat de eerste schijf tot ? 200.000 inAarlen, Assesse, Attert, Aubel, Betekom, Eigenbrakel, Katseelbrakel, Chastre, Chaumont-Gistoux, Court-Saint-Etienne, Dalhem, Eghezée, Erezée, Gembloux, Geldenaken, Grez-Doiceau, Hélécine, Incourt, Ittre, Jalhay, La Bruyère, La Hulpe, Lasnes, Messancy, Mont-Saint-Guibert, Namen, Nijvel, Orp-Jauche, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Ramillies, Rixensart, Thimister-Clermont, Villers-la-Ville, Walhain, Waterloo en Waver.
  • ? 191.000 in de andere zones.

Op de rest van de verkoopprijs is het normale tarief van 12,5% toepasselijk.

Nieuw vanaf 1 januari 2014

Waals begrotingsminister André Antoine maakte bekend dat vanaf 1 januari 2014 de registratierechten voor bescheiden woningen verhogen. Dan wordt het:

  • ? 160.000 ipv ? 200.000
  • ? 151.000 ipv ? 191.000

Dat is volgens hem nodig omdat de KI's van de woningen al lang niet meer herzien zijn. Hierdoor worden er huizen voor 250.000 of zelfs ? 300.000 verkocht aan een registratierecht van 6% omdat hun KI al lang niet meer gestegen is.Het kadastraal inkomen (KI) is het gemiddeld normaal netto-inkomen dat het onroerend goed tijdens één jaar aan zijn eigenaar zou opbrengen, rekening houdend met de huurmarkt op het referentietijdstip. Maar dat referentietijdstip gaat terug tot 1 januari 1975!

Als u een onroerend goed koopt - een huis of een grond - dan bent u registratierechten verschuldigd. Deze belasting wordt berekend op de verkoopprijs en de lasten, met als minimale basis het kadastraal inkomen. Momenteel bedragen de registratierechten 10% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel.Een lager tarief is mogelijk, onder andere wanneer u een 'bescheiden woning' koopt.Koopt u een bescheiden woning, dan kunt u van een verlaagd tarief genieten:In Brussel werd het stelsel van bescheiden woningen opgeheven. Zowel in Wallonië als Vlaanderen is de voorwaarde voor het verlaagd tarief dat het Kadastraal inkomen (KI) van de woning niet boven een bepaald bedrag uitkomt. Het bedrag varieert in functie van het aantal kinderen dat de koper ten laste heeft.Het verlaagd tarief van 6% registratierechten wordt toegepast op de eerste schijf van de aankoopprijs van de woning. In Wallonië varieert het bedrag van deze schijf volgens de zone waar men een onroerend goed koopt.Op de rest van de verkoopprijs is het normale tarief van 12,5% toepasselijk.Waals begrotingsminister André Antoine maakte bekend dat vanaf 1 januari 2014 de registratierechten voor bescheiden woningen verhogen. Dan wordt het:Dat is volgens hem nodig omdat de KI's van de woningen al lang niet meer herzien zijn. Hierdoor worden er huizen voor 250.000 of zelfs ? 300.000 verkocht aan een registratierecht van 6% omdat hun KI al lang niet meer gestegen is.Het kadastraal inkomen (KI) is het gemiddeld normaal netto-inkomen dat het onroerend goed tijdens één jaar aan zijn eigenaar zou opbrengen, rekening houdend met de huurmarkt op het referentietijdstip. Maar dat referentietijdstip gaat terug tot 1 januari 1975!