© Getty Images/Comstock Images

Regering overweegt databank spaarboekjes

De regering denkt eraan een databank te maken van het aantal spaarboekjes dat de Belgische belastingbetaler erop nahoudt.

De intresten op spaarboekjes zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belasting. Voor de inkomsten van 2012 (die u dit jaar aangeeft in uw belastingaangifte van juni) was dat tot ? 1.830, voor uw inkomsten van 2013 (die u volgend jaar aangeeft) is dat ? 1.880. Op de intresten daarboven betaalt u een roerende voorheffing van 15%. De bank houdt dit bedrag in en stort het door aan de fiscus.

Het gebeurt wel eens meer dat belastingbetalers verschillende spaarboekjes bij verschillende banken openen en op die manier niet één, maar meerdere keren van de vrijstelling genieten. Normaal gezien zou dit in de belastingaangifte gemeld moeten worden, maar dit wordt nogal eens vergeten...

In de zoektocht naar 2,5 miljard euro om het tekort op de begroting te vullen, werd de mogelijkheid geopperd om een datbank aan te leggen voor spaarboekjes. Dit zou zo’n 200 miljoen euro kunnen opleveren.

2 mogelijkheden

Als de regeringspartners over dit idee een consensus zouden vinden (wat weinig waarschijnlijk is, want Open VLD ziet hierin een eerste stap naar een vermogensbelasting, een idee dat ze niet genegen zijn), dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Ofwel zouden de banken de gegevens over de spaarrekeningen van hun klanten opnemen in een grote databank. Zo zou de fiscus op de hoogte zijn van de intresten die elke belastingplichtige opstrijkt.
  • Ofwel zou er meteen 15% roerende voorheffing geheven worden op de intresten en zou de belastingplichtige het vrijgestelde bedrag moeten recupereren via de belastingaangifte.

Maar zover zijn we dus vandaag nog niet... Wordt (misschien) vervolgd.

Partner Content