Voor elk van beide maatregelen is er tegenstand in de regering. Maar zonder een "grote maatregel" zal de rekening niet kloppen, is te horen in regeringskringen. De btw-verhoging met 1 procentpunt is een structurele maatregel die jaarlijks 1,7 miljard euro kan opbrengen. Maar de regering-Di Rupo wil de btw van 6 procent op basisproducten niet optrekken. Integendeel, er wordt gedacht aan een verlaging naar 5,5 procent. De btw van 12 procent en 21 procent zou wel worden verhoogd naar respectievelijk 13 procent en 22 procent. Dat kan jaarlijks ruim 1 miljard euro opleveren.

Voor de spaarboekjes ligt andermaal het scenario voor dat alle rente-inkomsten moeten worden aangegeven bij de belastingaangifte. Daarop moet dan 15 procent roerende voorheffing worden betaald. Spaarders die niet meer dan de vrijgestelde som van 1.880 euro rente per jaar ontvangen, kunnen bij de belastingafrekening - weliswaar pas een jaar later - de roerende voorheffing integraal recupereren. De regering-Di Rupo rekent op een opbrengst van 400 miljoen euro.

Voor elk van beide maatregelen is er tegenstand in de regering. Maar zonder een "grote maatregel" zal de rekening niet kloppen, is te horen in regeringskringen. De btw-verhoging met 1 procentpunt is een structurele maatregel die jaarlijks 1,7 miljard euro kan opbrengen. Maar de regering-Di Rupo wil de btw van 6 procent op basisproducten niet optrekken. Integendeel, er wordt gedacht aan een verlaging naar 5,5 procent. De btw van 12 procent en 21 procent zou wel worden verhoogd naar respectievelijk 13 procent en 22 procent. Dat kan jaarlijks ruim 1 miljard euro opleveren. Voor de spaarboekjes ligt andermaal het scenario voor dat alle rente-inkomsten moeten worden aangegeven bij de belastingaangifte. Daarop moet dan 15 procent roerende voorheffing worden betaald. Spaarders die niet meer dan de vrijgestelde som van 1.880 euro rente per jaar ontvangen, kunnen bij de belastingafrekening - weliswaar pas een jaar later - de roerende voorheffing integraal recupereren. De regering-Di Rupo rekent op een opbrengst van 400 miljoen euro.