De discriminatie op de huurmarkt dateert niet van gisteren. Al jaren zijn er behoorlijk wat klachten. Maar vaak weten mensen ook niet dat ze gediscrimineerd worden. Dat kan je maar weten als je vlak na mekaar naar dezelfde verhuurder belt en die de eerste keer (bij het horen van een vreemde naam) zegt dat het pand al verhuurd is en even later (bij het horen van een Belgische naam) beweert dat het nog vrij is. Tot nog toe werden zulke tests niet gedaan in België. Gent zou daar nu mee starten. Er zal niet alleen op etnische discriminatie, maar ook op andere vormen van discriminatie worden getest, bijvoorbeeld het discrimineren van mensen met een handicap.

Wat mag je je toekomstige huurder vragen?

In de toekomst zal deze vraag anders beantwoord kunnen worden naargelang het gewest waar je een woning of appartement verhuurt. Momenteel kan je nog terugvallen op de federale wetgeving over privacy en antidiscriminatie.

In Plus Magazine nr. 330 van oktober 2016 vind je een interview met Katelijne D'Hauwers van de Verenigde Eigenaars over de vragen die je als verhuurder mag stellen.

De discriminatie op de huurmarkt dateert niet van gisteren. Al jaren zijn er behoorlijk wat klachten. Maar vaak weten mensen ook niet dat ze gediscrimineerd worden. Dat kan je maar weten als je vlak na mekaar naar dezelfde verhuurder belt en die de eerste keer (bij het horen van een vreemde naam) zegt dat het pand al verhuurd is en even later (bij het horen van een Belgische naam) beweert dat het nog vrij is. Tot nog toe werden zulke tests niet gedaan in België. Gent zou daar nu mee starten. Er zal niet alleen op etnische discriminatie, maar ook op andere vormen van discriminatie worden getest, bijvoorbeeld het discrimineren van mensen met een handicap. In de toekomst zal deze vraag anders beantwoord kunnen worden naargelang het gewest waar je een woning of appartement verhuurt. Momenteel kan je nog terugvallen op de federale wetgeving over privacy en antidiscriminatie. In Plus Magazine nr. 330 van oktober 2016 vind je een interview met Katelijne D'Hauwers van de Verenigde Eigenaars over de vragen die je als verhuurder mag stellen.