De meeste pensioenspaarfondsen zijn dynamisch en bevatten dus ongeveer 70% aandelen. Vandaar dat het een goede strategie is om rond 55 jaar volledig over te schakelen naar een defensief fonds (ongeveer 30% aandelen) om de risico's te verminderen. Jouw volledige pensioenspaarpot overzetten binnen eenzelfde bank, is geen probleem en kost ook niets. Maar slechts een vijftal banken hebben zo'n defensief pensioenspaarfonds, zodat je mogelijks met je pensioenspaarpot naar een andere bank moet stappen. In de praktijk is een dergelijk overstap vaak gratis. Zowat de helft van de banken rekent wel administratiekosten aan (€15 tot €60), als je de bank verlaat met je spaarpot. Maar... daartegenover staat dat de meeste 'overnemende' banken deze transfertkosten voor hun rekening nemen als je naar hen komt. Daarom zal de overstap met je hele pensioenspaarpot naar een andere bank in de praktijk niets kosten.

Verder betaal je ook geen instapkosten op het kapitaal dat je transfereert naar het nieuwe fonds (ING is een uitzondering). Let wel, voor de toekomstige stortingen (maximum € 940 per jaar) die je in het nieuwe fonds zal doen, betaal je uiteraard wel instapkosten.

De meeste pensioenspaarfondsen zijn dynamisch en bevatten dus ongeveer 70% aandelen. Vandaar dat het een goede strategie is om rond 55 jaar volledig over te schakelen naar een defensief fonds (ongeveer 30% aandelen) om de risico's te verminderen. Jouw volledige pensioenspaarpot overzetten binnen eenzelfde bank, is geen probleem en kost ook niets. Maar slechts een vijftal banken hebben zo'n defensief pensioenspaarfonds, zodat je mogelijks met je pensioenspaarpot naar een andere bank moet stappen. In de praktijk is een dergelijk overstap vaak gratis. Zowat de helft van de banken rekent wel administratiekosten aan (€15 tot €60), als je de bank verlaat met je spaarpot. Maar... daartegenover staat dat de meeste 'overnemende' banken deze transfertkosten voor hun rekening nemen als je naar hen komt. Daarom zal de overstap met je hele pensioenspaarpot naar een andere bank in de praktijk niets kosten.Verder betaal je ook geen instapkosten op het kapitaal dat je transfereert naar het nieuwe fonds (ING is een uitzondering). Let wel, voor de toekomstige stortingen (maximum € 940 per jaar) die je in het nieuwe fonds zal doen, betaal je uiteraard wel instapkosten.