Verschillende pensioenpijlers

Dat het wettelijk pensioen niet zal volstaan om je levensstandaard te behouden weten we intussen. België heeft dan ook nog eens heel lage pensioenen als we vergelijken met andere Europese landen. Vandaar dat het algemeen 'aanvaard' lijkt dat ons pensioen uit verschillende pijlers bestaat. Heb je het geluk om in een bedrijf te werken dat in een aanvullend pensioen voorziet, dan bouw je een pensioen op in de tweede pijler. Daarbovenop kan je uiteraard ook zelf aan pensioensparen doen (derde pijler). Dit kan via een pensioenverzekering bij een verzekeraar of pensioensparen bij de bank. Beide formules worden fiscaal gestimuleerd door de overheid.

Vervroegde eindbelasting

Meer dan 3 miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Dit jaar kan je ? 940 storten, waarvan je 30% fiscaal terugwint. Op je 60ste verjaardag wordt je kapitaal dan wel belast op basis van een fictief rendement. Fictief, want de stortingen die je voor 1992 hebt gedaan worden verondersteld een rendement op te brengen van 6,25% per jaar, nadien is dat 4,75% per jaar. Zo kom je tot een fictief kapitaal dat belast wordt als je 60 bent (of na 10 jaar als je pas na je 55ste begint te storten).

Hoeveel belastingen betaal je?

  • Tot eind 2014 werd het kapitaal belast aan 10% op je 60ste (of eventueel later)
  • Vanaf 2015 zal de eindbelasting 8% ipv 10% bedragen. Maar in ruil daarvoor zal deze belasting vervroegd worden geïnd. Gedurende 5 jaar (dus tot 2019) zal je 1% betalen op het werkelijke kapitaal dat je bijeen gespaard hebt tot eind 2014.

Wanneer?

Deze voorafname gebeurt automatisch. De fondsenbeheerders moeten 1% doorstorten voor 30 september 2015. Volgens een onderzoek van De Tijd zal dat meestal in de tweede helft van september gebeuren.

Dat het wettelijk pensioen niet zal volstaan om je levensstandaard te behouden weten we intussen. België heeft dan ook nog eens heel lage pensioenen als we vergelijken met andere Europese landen. Vandaar dat het algemeen 'aanvaard' lijkt dat ons pensioen uit verschillende pijlers bestaat. Heb je het geluk om in een bedrijf te werken dat in een aanvullend pensioen voorziet, dan bouw je een pensioen op in de tweede pijler. Daarbovenop kan je uiteraard ook zelf aan pensioensparen doen (derde pijler). Dit kan via een pensioenverzekering bij een verzekeraar of pensioensparen bij de bank. Beide formules worden fiscaal gestimuleerd door de overheid. Meer dan 3 miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Dit jaar kan je ? 940 storten, waarvan je 30% fiscaal terugwint. Op je 60ste verjaardag wordt je kapitaal dan wel belast op basis van een fictief rendement. Fictief, want de stortingen die je voor 1992 hebt gedaan worden verondersteld een rendement op te brengen van 6,25% per jaar, nadien is dat 4,75% per jaar. Zo kom je tot een fictief kapitaal dat belast wordt als je 60 bent (of na 10 jaar als je pas na je 55ste begint te storten).Hoeveel belastingen betaal je?Deze voorafname gebeurt automatisch. De fondsenbeheerders moeten 1% doorstorten voor 30 september 2015. Volgens een onderzoek van De Tijd zal dat meestal in de tweede helft van september gebeuren.