"Een partner die in onderlinge afspraak enkele jaren deeltijds of niet is gaan werken, bekoopt dat op latere leeftijd met een lager pensioen", zegt legt justitieminister Annemie Turtelboom uit. "Nu maken we het mogelijk dat de andere partner dit vergoedt via de alimentatie."

Een ex-partner die een tijdje deeltijds of niet is gaan werken om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, komt er na een scheiding bekaaid vanaf op het vlak van pensioenrechten. Momenteel bestaat voor dit probleem alleen het zogenaamde echtscheidingspensioen, waardoor de ex-partner die niet gewerkt heeft een pensioen krijgt op basis van de verdiensten van de voormalige echtgenoot. Maar de toepassing daarvan is heel beperkt: het geldt alleen voor de eerste pensioenpijler en ambtenaren kunnen er geen gebruik van maken.

De regering wil daarom de opgebouwde pensioenrechten in de alimentatie laten verrekenen. "Het gaat om een vorm van solidariteit tussen ex-partners, het zijn niet de pensioenkassen die betalen", zegt minister Turtelboom. "Wanneer bij een echtscheiding één partner kan aantonen dat hij of zij om familiale redenen aanzienlijk minder pensioenrechten heeft opgebouwd, dan kan dat voortaan onmiddellijk financieel gecompenseerd worden via de alimentatie. Er hoeft dus niet meer gewacht te worden tot de pensioenleeftijd bereikt is. Echtgenoten kunnen dit onderling afspreken, als ze niet tot een akkoord komen, zal de rechter een beslissing nemen."

"Een partner die in onderlinge afspraak enkele jaren deeltijds of niet is gaan werken, bekoopt dat op latere leeftijd met een lager pensioen", zegt legt justitieminister Annemie Turtelboom uit. "Nu maken we het mogelijk dat de andere partner dit vergoedt via de alimentatie." Een ex-partner die een tijdje deeltijds of niet is gaan werken om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, komt er na een scheiding bekaaid vanaf op het vlak van pensioenrechten. Momenteel bestaat voor dit probleem alleen het zogenaamde echtscheidingspensioen, waardoor de ex-partner die niet gewerkt heeft een pensioen krijgt op basis van de verdiensten van de voormalige echtgenoot. Maar de toepassing daarvan is heel beperkt: het geldt alleen voor de eerste pensioenpijler en ambtenaren kunnen er geen gebruik van maken. De regering wil daarom de opgebouwde pensioenrechten in de alimentatie laten verrekenen. "Het gaat om een vorm van solidariteit tussen ex-partners, het zijn niet de pensioenkassen die betalen", zegt minister Turtelboom. "Wanneer bij een echtscheiding één partner kan aantonen dat hij of zij om familiale redenen aanzienlijk minder pensioenrechten heeft opgebouwd, dan kan dat voortaan onmiddellijk financieel gecompenseerd worden via de alimentatie. Er hoeft dus niet meer gewacht te worden tot de pensioenleeftijd bereikt is. Echtgenoten kunnen dit onderling afspreken, als ze niet tot een akkoord komen, zal de rechter een beslissing nemen."