Pensioenoverleg met sociale partners: Unizo ontevreden

14/02/12 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

De federale regering legt op dit moment de sociale partners de hervormingen voor die ze inzake pensioenen en arbeidsmarkt wil doorvoeren. Ondernemersorganisatie Unizo is alvast niet te spreken over de plannen. Dat maakte gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt duidelijk bij het begin van de vergadering.

Het kernkabinet legde gisteren de laatste hand aan een reeks maatregelen inzake pensioenen en arbeidsmarkt. Premier Elio Rupo zet die nu uiteen tijdens een bijeenkomst met de zogenaamde Groep van 10, de vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden.

Unizo is alvast niet tevreden met wat op tafel ligt. Karel Van Eetvelt maakte dinsdagvoormiddag duidelijk dat het pakket voor zijn organisatie niet aanvaardbaar en niet evenwichtig is. Hij vindt dat vooral rekening werd gehouden met de verzuchtingen van de vakbonden. "Met de vragen van de werkgevers werd quasi geen rekening gehouden", stelde hij.

"Wat me het meeste stoort, is dat men doet alsof er niets aan de hand is en er geen begrotingsprobleem is. Ik vrees dat de ondernemers de factuur van enkele honderden miljoenen euro zullen mogen betalen, bovenop de factuur van wat we gaan mogen betalen binnen een maand. Ik ga niet zeggen dat men plat op de buik gaat, maar ik vind dat men zeer eenzijdig ingaat op de vraag van één of meer organisaties van de sociale partners. Er is amper geluisterd naar de werkgevers",
aldus Van Eetvelt.

De Unizo-voorman verwees concreet naar vragen van de werkgevers rond hoge kosten voor de brugpensioenen en vorming van werknemers. Over dat laatste is er zelfs een unaniem advies van de Nationale Arbeidsraad. Maar ook daar werd geen rekening gehouden, luidde het.

CdH-vicepremier Joëlle Milquet vindt het plan van de regering daarentegen zeer evenwichtig. Ze benadrukte dat ook aan vragen van de werkgevers werd tegemoet gekomen. Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne verklaarde dan weer dat er veel overleg is gepleegd, zowel met vakbonden als werkgevers.

Onze partners