"Het verhogen van de pensioenleeftijd tot 67 jaar zal weinig effect hebben, minder dan 5 procent van de mensen die met pensioen gaan doet dat nu op 65", zei De Croo. "Het echte probleem zijn de loopbanen, die moeten worden verlengd. Wie met pensioen gaat heeft gemiddeld 29 jaar gewerkt, in Zweden is dat 39 jaar."

Volgens De Croo is het niet zo dat de loopbaan automatisch verlengd of ingekort wordt met de pensioenleeftijd. "In 1970 ging men gemiddeld op 64 jaar met pensioen, vandaag is dat 59 jaar. De wettelijke pensioenleeftijd bleef al die tijd onveranderd op 65. Wat wel een invloed zal hebben is het afschaffen van het brugpensioen."

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw was het daar niet mee eens. "Voor elke bruggepensioneerde komen er vandaag drie oudere werklozen bij. Ik heb liever een bruggepensioneerde dan een oudere werkloze die geen kans meer krijgt."

De Croo beloofde de komende maanden meer duidelijkheid te verschaffen over zijn plannen. Op termijn is het volgens hem immers onvermijdelijk dat ook de wettelijke pensioenleeftijd omhoog gaat. "Het is belangrijk om nu al het pad uit te zetten. In Denemarken hebben ze bijvoorbeeld een plan tot 2027. We moeten vermijden dat de volgende regering weer holderdebolder een pensioenhervorming moet doorvoeren, zoals wij bij het begin van deze legislatuur hebben moeten doen."

"Het verhogen van de pensioenleeftijd tot 67 jaar zal weinig effect hebben, minder dan 5 procent van de mensen die met pensioen gaan doet dat nu op 65", zei De Croo. "Het echte probleem zijn de loopbanen, die moeten worden verlengd. Wie met pensioen gaat heeft gemiddeld 29 jaar gewerkt, in Zweden is dat 39 jaar." Volgens De Croo is het niet zo dat de loopbaan automatisch verlengd of ingekort wordt met de pensioenleeftijd. "In 1970 ging men gemiddeld op 64 jaar met pensioen, vandaag is dat 59 jaar. De wettelijke pensioenleeftijd bleef al die tijd onveranderd op 65. Wat wel een invloed zal hebben is het afschaffen van het brugpensioen." ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw was het daar niet mee eens. "Voor elke bruggepensioneerde komen er vandaag drie oudere werklozen bij. Ik heb liever een bruggepensioneerde dan een oudere werkloze die geen kans meer krijgt." De Croo beloofde de komende maanden meer duidelijkheid te verschaffen over zijn plannen. Op termijn is het volgens hem immers onvermijdelijk dat ook de wettelijke pensioenleeftijd omhoog gaat. "Het is belangrijk om nu al het pad uit te zetten. In Denemarken hebben ze bijvoorbeeld een plan tot 2027. We moeten vermijden dat de volgende regering weer holderdebolder een pensioenhervorming moet doorvoeren, zoals wij bij het begin van deze legislatuur hebben moeten doen."