Op 1 januari 2024 vervelt de pensioenfiche tot een pensioenoverzicht. En daar zit meer achter dan een simpele naamsverandering. Zo zal je als werknemer eindelijk duidelijke informatie krijgen over wat je pensioenplan opbrengt en kost.

De pensioenbonus wordt opnieuw ingevoerd en telt vanaf 1 juli 2024 mee voor wie met pensioen gaat vanaf 1 januari 2025, laat minister van Pensioenen Karine Lalieux weten.

De federale regering bereikte net voor de zomer een nieuw pensioenakkoord. Welke maatregelen komen eraan? En zullen die volstaan om de toekomst van de pensioenen in ons land veilig te stellen?

Het pensioen wordt geïndexeerd. Op 1 juli 2023 is er ook een vaste jaarlijkse welvaartsaanpassing voor pensioenen die 5 jaar geleden ingegaan zijn. Ook het gewaarborgd minimumpensioen en de IGO worden verhoogd.

Bij de pensioenhervorming van vorige zomer kwam de tweede pensioenpijler niet aan bod. Intussen is er sprake van een zwaardere belasting van het aanvullend pensioen. Hoe zit het vandaag?

De Ombudsdienst Pensioenen maakte een verslag over 2022, met een aantal opmerkingen. Kijk zeker jouw Mypension na, want er kan al eens een vergissing opduiken. Vraag op tijd je vervroegd pensioen aan. En informeer je over de mogelijke aanvullingen als je een laag pensioen hebt.

Vrouwen werken vaker deeltijds dan mannen; uit onderzoek van De Tijd blijkt dat ze dat ook al vroeg in hun loopbaan doen. Wat zijn de gevolgen van deeltijds werken voor je pensioen?

Minister van Pensioenen Karine Lalieux komt met nieuwe voorstellen om bepaalde aspecten van de pensioenhervorming die in juli 2022 werd goedgekeurd bij te sturen. Volgens het kabinet van Lalieux zullen de voorstellen de volgende drie weken in de ministerraad worden besproken.

Het minimumpensioen voor een alleenstaande met een volledige carrière van 45 jaar overschrijdt vanaf 1 januari de drempel van 1.500 euro netto. Bovendien krijgen ongeveer 17.000 meewerkende echtgenoten van zelfstandigen, voornamelijk vrouwen, toegang tot het minimumpensioen.

De Pensioendienst startte een sensibiliseringscampagne over overlevingspensioen en overgangsuitkering. De bedoeling: mensen die hun partner verliezen op de hoogte brengen welke financiële steun ze kunnen krijgen. Maar... dit geldt enkel voor wie getrouwd is.

Wat gebeurt er als je pensioenspaarplan, dat sterk afhankelijk is van de aandelenmarkt, achteruit boert? Wat doe je het best als je op tien of vijf jaar van je pensioen staat of binnenkort met pensioen gaat?

Op zaterdag 24 september organiseert Plus Magazine opnieuw een Recht & Gelddag. Een aantal sprekers houden boeiende uiteenzettingen over zaken die jou aanbelangen. We stelden alvast 3 vragen over de pensioenpijlers aan Franky Stevens, head of actuarial team bij HR-bedrijf Mercer.

Naast je wettelijk pensioen, bouw je via je werkgever vaak een aanvullend pensioen op, of doe je ook aan pensioensparen via de bank of een verzekeraar. Maar wat zijn de gevolgen voor elk van deze pensioenpijlers, nu inflatie geen tijdelijk fenomeen blijkt?

Net als onze lonen, worden de pensioenen geïndexeerd. Maar hoe gebeurt dat? Wat is het verschil tussen de 'gewone' index van de consumptieprijzen en de gezondheidsindex? En wat zit er in de welvaartsenveloppe? Professor Marjan Maes (KULeuven) geeft een woordje uitleg.