Dat zou hen 1.500 euro per studiejaar kosten, waarvan ze 500 euro terugkrijgen van de belastingen. Ambtenaren kregen gratis die studiejaren in rekening voor de loopbaanduur. Zij verliezen dat recht vanaf Nieuwjaar, maar kunnen ook jaren bij­kopen tegen dezelfde prijs. De verworven jaren houden ze.

Door het bijkopen van studiejaren kan men niet vroeger met pensioen. Wel stijgt het pensioenbedrag, toch voor wie niet aan een volledige loopbaan komt. Wie 40 jaar gewerkt heeft, krijgt 40/45sten van een totaal pensioen, maar komt aan een volledig bedrag door vijf studiejaren bij te kopen.

Dat zou hen 1.500 euro per studiejaar kosten, waarvan ze 500 euro terugkrijgen van de belastingen. Ambtenaren kregen gratis die studiejaren in rekening voor de loopbaanduur. Zij verliezen dat recht vanaf Nieuwjaar, maar kunnen ook jaren bij­kopen tegen dezelfde prijs. De verworven jaren houden ze. Door het bijkopen van studiejaren kan men niet vroeger met pensioen. Wel stijgt het pensioenbedrag, toch voor wie niet aan een volledige loopbaan komt. Wie 40 jaar gewerkt heeft, krijgt 40/45sten van een totaal pensioen, maar komt aan een volledig bedrag door vijf studiejaren bij te kopen.