Vorig jaar werd de vereenvoudigde belastingaangifte gelanceerd, waarbij personen met een voorspelbaar inkomen een voorstel krijgen toegestuurd waarmee ze al dan niet akkoord kunnen gaan. Er werden 724.019 eenvoudige aangiften verstuurd en 87,08 procent van de ontvangers aanvaardde de aanslag. "In 2012 willen we dat verdubbelen tot 1.464.065 aangiften", zegt Steven Vanackere.

Ook Tax-on-web, het elektronische aanslagbiljet, blijft aan populariteit winnen, met 3.193.491 gebruikers in 2011. "De papieren aangifte zal niet onmiddellijk verdwijnen, de dienstverlening blijft voorop staan," aldus Vanackere, "maar we rekenen erop dat steeds meer gebruikers het voordeel van de elektronische systemen zullen inzien, zodat we op termijn de papierstapel nog verder kunnen terugdringen."

Aangenaam gevolg van de digitalisering is dat de behandeling sneller verloopt. In 2011 kregen al iets meer dan 5 miljoen personen voor december een terugstorting of een verzoek tot bijbetalen. In 2012 moet dat 5,4 miljoen zijn, op een totaal van ongeveer 6 miljoen.

De aangifte zelf ondergaat dit jaar geen ingrijpende wijzigingen. Er verdwijnen enkele rubrieken, onder meer voor de aftrek van waterverwarming op zonne-energie, en er zijn enkele nieuwe posten, voor bijvoorbeeld de werkbonus.

Wie gebruik maakt van de papieren aangifte heeft dit jaar tijd tot 28 juni (30 juni is een zaterdag). Afgifte in een lokaal kantoor is nog steeds mogelijk, maar Financiën moedigt de belastingbetalers aan hun biljet rechtstreeks naar de centra in Gent of Namen te sturen. Tax-on-web is beschikbaar vanaf vandaag 17 april en moet ten laatste worden ingevuld op 17 juli (of 31 oktober in het geval van indiening door een mandataris).

Vorig jaar werd de vereenvoudigde belastingaangifte gelanceerd, waarbij personen met een voorspelbaar inkomen een voorstel krijgen toegestuurd waarmee ze al dan niet akkoord kunnen gaan. Er werden 724.019 eenvoudige aangiften verstuurd en 87,08 procent van de ontvangers aanvaardde de aanslag. "In 2012 willen we dat verdubbelen tot 1.464.065 aangiften", zegt Steven Vanackere.Ook Tax-on-web, het elektronische aanslagbiljet, blijft aan populariteit winnen, met 3.193.491 gebruikers in 2011. "De papieren aangifte zal niet onmiddellijk verdwijnen, de dienstverlening blijft voorop staan," aldus Vanackere, "maar we rekenen erop dat steeds meer gebruikers het voordeel van de elektronische systemen zullen inzien, zodat we op termijn de papierstapel nog verder kunnen terugdringen."Aangenaam gevolg van de digitalisering is dat de behandeling sneller verloopt. In 2011 kregen al iets meer dan 5 miljoen personen voor december een terugstorting of een verzoek tot bijbetalen. In 2012 moet dat 5,4 miljoen zijn, op een totaal van ongeveer 6 miljoen.De aangifte zelf ondergaat dit jaar geen ingrijpende wijzigingen. Er verdwijnen enkele rubrieken, onder meer voor de aftrek van waterverwarming op zonne-energie, en er zijn enkele nieuwe posten, voor bijvoorbeeld de werkbonus.Wie gebruik maakt van de papieren aangifte heeft dit jaar tijd tot 28 juni (30 juni is een zaterdag). Afgifte in een lokaal kantoor is nog steeds mogelijk, maar Financiën moedigt de belastingbetalers aan hun biljet rechtstreeks naar de centra in Gent of Namen te sturen. Tax-on-web is beschikbaar vanaf vandaag 17 april en moet ten laatste worden ingevuld op 17 juli (of 31 oktober in het geval van indiening door een mandataris).