In Brussel, waar de woningen het duurst zijn, krijgt bijna de helft van de kopers geld van de ouders. In goedkopere provincies als Limburg en Luxemburg betalen ouders in minstens 30 procent van de aankopen mee.

Hoeveel de ouders bijpassen, varieert. In een derde van de gevallen gaat het om 10 procent van de aankoopwaarde en nog eens een derde kan voor 10 tot 20 procent op zijn ouders rekenen. In Brussel loopt de familiale steun in 10 procent van de gevallen op tot meer dan 50 procent. Dat betekent dat een op de twintig Brusselse woningen voor minstens de helft wordt betaald door de ouders.

Het percentage helpende ouders is de voorbije jaren niet toegenomen.

Uit de enquête blijkt nog dat er minder in het zwart wordt betaald. Dat gebeurt minder vaak en ook het aandeel van de zwarte som in het totale bedrag verkleint.

De enquête is een initiatief van de vastgoedsite immoweb.be en de bijlage Netto van De Tijd.

In Brussel, waar de woningen het duurst zijn, krijgt bijna de helft van de kopers geld van de ouders. In goedkopere provincies als Limburg en Luxemburg betalen ouders in minstens 30 procent van de aankopen mee.Hoeveel de ouders bijpassen, varieert. In een derde van de gevallen gaat het om 10 procent van de aankoopwaarde en nog eens een derde kan voor 10 tot 20 procent op zijn ouders rekenen. In Brussel loopt de familiale steun in 10 procent van de gevallen op tot meer dan 50 procent. Dat betekent dat een op de twintig Brusselse woningen voor minstens de helft wordt betaald door de ouders.Het percentage helpende ouders is de voorbije jaren niet toegenomen.Uit de enquête blijkt nog dat er minder in het zwart wordt betaald. Dat gebeurt minder vaak en ook het aandeel van de zwarte som in het totale bedrag verkleint.De enquête is een initiatief van de vastgoedsite immoweb.be en de bijlage Netto van De Tijd.