De media-advocaten zoals Van Steenbrugge, Sven Mary of Jef Vermassen geven gewillig interviews aan journalisten, ze publiceren veelgelezen boeken of duiken op in talkshows. Maar de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies fluit hen nu terug. "Laten we nu eindelijk eens komaf maken met statements die er alleen maar op gericht zijn het publiek te behagen of ego's te strelen", stelt hij in het opiniestuk in De Morgen. "Rechtspraak is geen spektakel, en wat zich dagelijks in de rechtbank afspeelt, is voor al wie erbij betrokken is bittere ernst."

De concrete aanleiding voor zijn uitval is de kritiek die de advocaten Walter Van Steenbrugge en Jan Dyck formuleerden. De eerste stelde de werking van het pro-Deosysteem openlijk in vraag, de tweede noemde de beroepsopleiding en de stage-examens een lachertje. Matthys neemt het niet dat zij met hun uitlatingen het werk van hun eigen confraters in diskrediet brengen. "Ze veralgemenen uitzonderingen en vergroten fouten uit".

De Orde, die democratisch wordt verkozen, vertegenwoordigt alle Vlaamse advocaten. Sancties kan de instantie niet opleggen, maar ze heeft wel een moreel gezag.

De media-advocaten zoals Van Steenbrugge, Sven Mary of Jef Vermassen geven gewillig interviews aan journalisten, ze publiceren veelgelezen boeken of duiken op in talkshows. Maar de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies fluit hen nu terug. "Laten we nu eindelijk eens komaf maken met statements die er alleen maar op gericht zijn het publiek te behagen of ego's te strelen", stelt hij in het opiniestuk in De Morgen. "Rechtspraak is geen spektakel, en wat zich dagelijks in de rechtbank afspeelt, is voor al wie erbij betrokken is bittere ernst." De concrete aanleiding voor zijn uitval is de kritiek die de advocaten Walter Van Steenbrugge en Jan Dyck formuleerden. De eerste stelde de werking van het pro-Deosysteem openlijk in vraag, de tweede noemde de beroepsopleiding en de stage-examens een lachertje. Matthys neemt het niet dat zij met hun uitlatingen het werk van hun eigen confraters in diskrediet brengen. "Ze veralgemenen uitzonderingen en vergroten fouten uit". De Orde, die democratisch wordt verkozen, vertegenwoordigt alle Vlaamse advocaten. Sancties kan de instantie niet opleggen, maar ze heeft wel een moreel gezag.