Het verhaal van twee vriendinnen die hun pensioen lieten berekenen, zorgde vorige week voor stevige deining in de politieke wereld. Virginie, die er een carrière als zelfstandige heeft opzitten, zou minder krijgen dan Caroline, die 33 jaar werkloos was. Van Quickenborne stak daarop een pleidooi af voor de beperking van de werkloosheid in de tijd, maar die zal er onder deze regering niet meer komen. Hij heeft nu een alternatief voorstel klaar.

"We moeten verder sleutelen aan de gelijkgestelde periodes. Binnenkort is het zo dat de basis voor de pensioenberekening na één jaar werkloosheid niet langer het laatste loon is, maar een 'minimumjaarrecht' van ongeveer 1.950 euro bruto. Uit onze berekeningen blijkt echter dat een Caroline dan nog altijd meer zou krijgen dan een Virginie", aldus Van Quickenborne. "Ik stel daarom voor om het minimumjaarrecht vanaf het derde jaar werkloosheid geleidelijk aan te laten dalen, tot het na tien jaar nog 70 procent of 1.362 euro bedraagt. En vanaf het elfde jaar werkloosheid zullen deze jaren ook niet meer meetellen voor de vorming van het minimumpensioen. Want het kan niét dat een ondernemer minder pensioen krijgt dan iemand die jarenlang werkloos was."

In een reactie in het VRT-radioprogramma De Ochtend zei CD&V-Kamerlid Sonja Becq dat er binnen de regering eerder al afspraken zijn gemaakt over de pensioenopbouw en over het bekijken van het pensioen bij een tweede werkloosheidsperiode. Maar volgens de CD&V-politica vergelijkt Van Quickenborne "appels met peren" door werknemers, ambtenaren en zelfstandigen door elkaar te gebruiken. "Hij gooit alles op een hoopje", klinkt het. De CD&V-politica wil bijvoorbeeld niet dat er geraakt wordt aan "de solidariteit binnen de groep van werknemers".

Het verhaal van twee vriendinnen die hun pensioen lieten berekenen, zorgde vorige week voor stevige deining in de politieke wereld. Virginie, die er een carrière als zelfstandige heeft opzitten, zou minder krijgen dan Caroline, die 33 jaar werkloos was. Van Quickenborne stak daarop een pleidooi af voor de beperking van de werkloosheid in de tijd, maar die zal er onder deze regering niet meer komen. Hij heeft nu een alternatief voorstel klaar. "We moeten verder sleutelen aan de gelijkgestelde periodes. Binnenkort is het zo dat de basis voor de pensioenberekening na één jaar werkloosheid niet langer het laatste loon is, maar een 'minimumjaarrecht' van ongeveer 1.950 euro bruto. Uit onze berekeningen blijkt echter dat een Caroline dan nog altijd meer zou krijgen dan een Virginie", aldus Van Quickenborne. "Ik stel daarom voor om het minimumjaarrecht vanaf het derde jaar werkloosheid geleidelijk aan te laten dalen, tot het na tien jaar nog 70 procent of 1.362 euro bedraagt. En vanaf het elfde jaar werkloosheid zullen deze jaren ook niet meer meetellen voor de vorming van het minimumpensioen. Want het kan niét dat een ondernemer minder pensioen krijgt dan iemand die jarenlang werkloos was." In een reactie in het VRT-radioprogramma De Ochtend zei CD&V-Kamerlid Sonja Becq dat er binnen de regering eerder al afspraken zijn gemaakt over de pensioenopbouw en over het bekijken van het pensioen bij een tweede werkloosheidsperiode. Maar volgens de CD&V-politica vergelijkt Van Quickenborne "appels met peren" door werknemers, ambtenaren en zelfstandigen door elkaar te gebruiken. "Hij gooit alles op een hoopje", klinkt het. De CD&V-politica wil bijvoorbeeld niet dat er geraakt wordt aan "de solidariteit binnen de groep van werknemers".