Onterecht beschuldigd van vluchtmisdrijf

Een ongevalletje met weinig of geen schade. Beide partijen gaan akkoord om geen papieren in te vullen. Achteraf volgt een klacht wegens vluchtmisdrijf. Hoe kunt u zoiets voorkomen?

“Onlangs sneed een jonge fietser zijn bocht nogal fel af en reed hij tegen mijn wagen. Gelukkig was er enkel wat schade aan zijn fiets. Ik wou de politie bellen en een aanrijdingsformulier invullen, maar daar wou de fietser niets van weten. Ik heb hem dan naar huis gebracht. Drie dagen later moest ik mij aanmelden bij de politie en werd ik beschuldigd van vluchtmisdrijf! Gelukkig kon ik aan de hand van het adres in mijn gps aantonen dat ik niet zomaar doorgereden was! Hoe kun je zoiets vermijden?” Tot zover het verhaal van een lezer.

Meester Benoît Malevé: Het begrip vluchtmisdrijf is veel breder dan doorrijden nadat je iemand gewond hebt achtergelaten, in de hoop dat je zo aan sancties ontsnapt. Bij een ongeval moeten de betrokken personen namelijk ter plaatse blijven om na te gaan of er een strafbare verkeersovertreding werd gepleegd, wat de oorzaak van het ongeval was en of er schade is toegebracht aan o.a. het wegdek en/of nutsvoorzieningen. Het is ook belangrijk dat de betrokken partijen wijzen op zwakke punten in de verkeerssituatie, zoals een slechte signalisatie of een olievlek op het wegdek. Op die manier kan de echte verantwoordelijke worden aangeduid. Om al deze redenen is het dus mogelijk dat u beschuldigd wordt van een vluchtmisdrijf als u nietsvermoedend de plaats van het ongeval hebt verlaten omdat er geen schade aan derden was. Of anders gezegd: het is dus heel gevaarlijk om een akkoord te sluiten met de tegenpartij zonder dat u iets op papier zet of uw gegevens uitwisselt, ook al geeft de tegenpartij toe het ongeval te hebben veroorzaakt en zelf voor de schade te zullen opdraaien.

De moraal van dit verhaal: hebt u een aanrijding en weigert de tegenpartij alle hulp, vraag hem dan op zijn minst zijn identiteit kenbaar te maken. Zo kunt u aantonen dat u niet zomaar weggereden bent. Weigert de fietser zijn identiteit te geven, bel dan de politie of vraag aan omstanders dit te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content