Nog geen akkoord over pensioencompensatie bij scheiding

De federale meerderheidspartijen raken maar niet op één lijn over eenduidige pensioencompensaties bij echtscheidingen. De wijzigingen aan het ontwerp van Justitieminister Annemie Turtelboom blijven voor CD&V ondermaats.

Kern van de zaak zijn scheidingen waarbij één van de partners tijdens het huwelijk tijdelijk minder ging werken, bijvoorbeeld om tijd vrij te maken voor de opvoeding van de kinderen of het huishouden. Iets wat zich uiteraard laat voelen in het pensioen van de betrokkene.

De federale coalitiepartners willen daar een mouw aan passen, maar zijn het niet eens over de manier waarop. Turtelbooms tekst die voorligt, bepaalt dat de benadeelde partner recht heeft op een deel van het aanvullend én het wettelijk pensioen dat de ander heeft opgebouwd. Maar het is de rechter die bepaalt hoe groot dat recht is.

Vooral dat laatste ziet CD&V niet zitten. “Dit is niets meer dan een verruimde alimentatie, waarbij je moet bewijzen welke kansen je doorheen je loopbaan gemist hebt”, verduidelijkt Kamerlid Becq. “Maar hoe ga je dat doen? Dit gaat veel bewijsmateriaal vereisen dat niet voorhanden is, dus wordt het een maat voor niets.”

De christendemocraten pleiten daarom voor een pensioensplit, waarbij de rechten voor de periode van het huwelijk gedeeld worden. “Als je huwt, beslis je toch om er samen voor te gaan”, argumenteert Becq.

Het wetsontwerp staat vandaag op de agenda in de Kamercommissie Justitie, maar volgens Becq is maandagavond tijdens het meerderheidsoverleg afgesproken dit voorlopig uit te stellen. Pogingen om maandagavond nog tot een akkoord te komen op het niveau van de medewerkers, leverden immers niets op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content