Nieuwe kmo-jobs gaan vooral naar 45-plussers met deeltijds contract

01/09/10 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Het aantal structurele jobs in de Belgische kmo's is in de eerste helf van 2010 met 1 procent gestegen, of ruw geschat 13.300 werknemers. Die stijging is vooral te danken aan een toename van 45-plussers en vooral 55-plussers.

Bij jongeren daarentegen vallen nog steeds ontslagen. Dat blijkt uit de kmo-jobindex van socialedienstenbedrijf SD Worx. Bovendien doet Wallonië (+1,8 pct) het ook opvallend beter dan Vlaanderen (+0,8 pct).

De jobindex van SD Worx meet de evolutie van de structurele tewerkstelling bij bedrijven met maximaal 100 werknemers. Tijdelijke jobs worden niet in de cijfers opgenomen.

Opvallend is dat de sterkste stijging van kmo-jobs gemeten werd bij 55-plussers. Volgens Paul Hegge van Voka heeft dat te maken met de onmiddellijke inzetbaarheid, de ervaring en het kleinere personeelsverloop van oudere werknemers.

Wat ook in het oog springt, is het verschil aan jobtoename tussen de gewesten. Zo kon Wallonië het voorbij jaar (laatste vier kwartalen) een toename noteren van 3,2 procent, terwijl Vlaanderen daar met 0,3 procent ver onder blijft. In Brussel ging het aantal kmo-jobs zelfs met 1,2 procent achteruit. Gaat men terug tot voor de crisis (januari 2008), dan zijn de verschillen tussen Vlaanderen (+2 pct), Wallonië (+3,8 pct) en Brussel (-0,1 pct) minder uitgesproken.

Binnen Vlaanderen ging enkel Oost-Vlaanderen (-1,1 pct) het voorbije kwartaal achteruit. In West-Vlaanderen (+0,7 pct), Vlaams-Brabant (+0,7 pct), Limburg (+0,6 pct) en Antwerpen (+0,1 pct) kwamen er wel kmo-jobs bij.

Onze partners