De twee belangrijkste nieuwigheden aan het paspoort zijn de vingerafdrukken die van de aanvrager worden genomen en de elektronische versturing van de aanvraag naar de producent. Daarvoor zal de gemeente zelf de pasfoto van de aanvrager inscannen en de handtekening en vingerafdrukken ter plaatse registreren.

Sinds het begin van de proeffase in tien gemeenten in december 2012, werden meer dan 78.200 biometrische paspoorten in Belgische ambassades en consulaten in het buitenland afgeleverd en 9.900 in België. Een paspoortaanvraag duurt gemiddeld slechts drie tot vijf minuten.

De definitieve timing voor de invoering in de gemeenten ligt nog niet vast. Ze zullen drie weken op voorhand worden ingelicht. Paspoorten die zonder vingerafdrukken werden afgeleverd, blijven geldig gedurende de looptijd. De FOD Buitenlandse Zaken zal de prijs van een paspoort niet verhogen, verzekert Reynders.

De twee belangrijkste nieuwigheden aan het paspoort zijn de vingerafdrukken die van de aanvrager worden genomen en de elektronische versturing van de aanvraag naar de producent. Daarvoor zal de gemeente zelf de pasfoto van de aanvrager inscannen en de handtekening en vingerafdrukken ter plaatse registreren. Sinds het begin van de proeffase in tien gemeenten in december 2012, werden meer dan 78.200 biometrische paspoorten in Belgische ambassades en consulaten in het buitenland afgeleverd en 9.900 in België. Een paspoortaanvraag duurt gemiddeld slechts drie tot vijf minuten. De definitieve timing voor de invoering in de gemeenten ligt nog niet vast. Ze zullen drie weken op voorhand worden ingelicht. Paspoorten die zonder vingerafdrukken werden afgeleverd, blijven geldig gedurende de looptijd. De FOD Buitenlandse Zaken zal de prijs van een paspoort niet verhogen, verzekert Reynders.