Naar een verplichte rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering behoedt je voor hoge gerechtelijke kosten. Minister van Justitie Koen Geens zou deze verzekering graag verplichten.

Zoals veel polissen, is de rechtsbijstandsverzekering niet verplicht. Maar als je – als dader of slachtoffer – betrokken bent in een juridisch conflict kan ze heel nuttig zijn. Daarom pleit minister van Justitie Koen Geens ervoor om op termijn naar een verplichte rechtsbijstandsverzekering te evolueren, net zoals de ziekteverzekering.

Wat houdt de rechtsbijstandsverzekering juist in?

Er zijn twee mogelijkheden : ofwel voeg je een luik rechtsbijstand toe bij een ander verzekeringscontract, ofwel sluit je een aparte overeenkomst voor rechtsbijstand. Verder is er ook nog een type-overeenkomst rechtsbijstand erkend door de overheid.

  • Rechtsbijstand bij een andere verzekering

Volgende verzekeringscontracten voorzien vaak in een luik rechtsbijstand: de familiale, de woonverzekering, de autoverzekering.

In dit geval komt de RB verzekering enkel tussen voor geschillen die te maken hebben met de verzekering waar ze bij hoort. Bijvoorbeeld: een RB in het kader van een autoverzekering zal enkel tussenkomen bij een juridisch conflict mbt je wagen, een ongeval bijvoorbeeld.

Als een RB gekoppeld is aan een ander contract, dan zijn alle verzekerde personen ook gedekt door de RB. Bijvoorbeeld bij een familiale: alle personen die onder één dak wonen zijn gedekt. Ze zijn dan ook allemaal gedekt voor RB.

  • Een apart rechtsbijstandscontract

Je kunt ook een apart verzekeringscontract voor rechtsbijstand sluiten. De domeinen die gedekt zijn kunnen dan uitgebreider zijn en variëren volgens het contract dat je gekozen hebt: problemen in verband met consumentenrecht, arbeidsrechtelijke geschillen, geschillen met de fiscus,...Het is deze vorm van rechtsbijstandsverzekering die minister Geens verplicht zou willen maken.

Vijf vragen

Voor je je handtekening onder een verzekering RB zet, kijk het contract goed na op volgende 5 punten:

  • Welke geschillen zijn gedekt?
  • Welke geschillen worden uitgesloten?
  • Welke bedragen worden verzekerd ?
  • Zijn de verzekerde bedragen begrensd?
  • Wordt er een vrijstelling (franchise) toegepast ?

Partner Content